Miksi kissat haluavat nukkua omistajansa kanssa? Taustalla monta hellyttävää syytä

Puhutko kissaa? ”Haista v**tu” voikin olla oikeasti ”rapsuta minua"– näin tulkitset kissaa 2:33
Katso myös: Puhutko kissaa? "Näin tulkitset lemmikkiäsi.

Oletko koskaan miettinyt, miksi itsenäisistä tavoista huolimatta moni kissa haluaa nukkua öisin omistajansa sängyssä?

Kissat mielletään usein muita lemmikkejä itsenäisemmiksi ja vähemmän huomiota kaipaavaksi.

Newsweek kertoo, että on olemassa monia syitä, miksi ihmisten kissaystävät haluavat nukkua omistajansa kainalossa. Asiantuntijoilta kysyttiin myös, että kannattaako kissaa edes ottaa sänkyyn viereen öisin.

Lämpö

Pohjimmiltaan kissat rakastavat lämpöä ja sen takia ne todennäköisesti valitsevat nukkumapaikakseen ihmisen lämpimän kainalon. Lämpöä hehkuva ihminen voi nimittäin tuntua kissasta täydelliseltä paikalta nukahtaa öisin.

Kansainvälisen kissayhdistyksen (TICA) johtaja Vicki Jo Harrison kertoo, että kissat valitsevat nukkumapaikakseen usein läheltä ihmisen jalkoja tai pään, joista ruumiinlämpö erityisesti karkaa. Se selittää sen, miksi kissa valitsee sängystä usein jalkopään tai tyynyn vierustan.

Turva

Tärkein syy, miksi kissat haluavat nukkua lähellä omistajaansa liittyy turvallisuuden tunteeseen. Harrisonin mukaan kissat ovat haavoittuvaisimmillaan ja suurimmassa riskissä joutua hyökkäyksen kohteeksi sen nukkuessa.

– Kun kissasi nukkuu kanssasi tarkoittaa se sitä, että ne luottavat sinuun ja tuntevat olonsa turvalliseksi vierelläsi, Harrison toteaa.

– Se tarkoittaa myös sitä, että tarjoat kissalle tarvittaessa lisäturvaa, Harrison jatkaa.

Mukavuus

Kissojen käyttäytymiseen erikoistunut asiantuntija Pam Johnson-Bennett kertoo, että kissojen mielestä omistajan sängyssä on eniten tuttuja tuoksuja.

– Kissat saattavat valita sen paikaksi nukkua psykologisen ja emotionaalisen turvan takia, hän arvioi.

Erityisesti monen kissan taloudessa, jossa lemmikkien välillä on jännitteitä, saattaa kissa valita sängyn nukkumapaikakseen tunteakseen olonsa turvallisemmaksi, yllättävän hyökkäyksen varalta.

Katso myös: Kävikö kissallesi vahinko? Näin siivoat vahinkopissat lattialta pois! Juttu jatkuu videon alla.

Kävikö kissallesi vahinko? Näin siivoat vahinkopissat lattialta pois! 2:10

Suhteen lujittamista

Lämmön lisäksi Johnson-Bennett kertoo, että kissat nukkuvat omistajansa kanssa rakentaakseen sidettä omistajaansa tai antaakseen rakkautta.

Kissapopulaatioissa yksilöt usein nukkuvat lähellä toisiaan, mikä viittaa ystävälliseen sosiaaliseen käyttäytymiseen. Turvan ja siteen lujittamisen lisäksi kylmällä säällä kissat nukkuvat lähekkäin myös suojan ja lämmön takia.

Harrison muistuttaa, että vaikka kissoja usein pidetään itsenäisinä lemmikkeinä, jotka eivät juuri kaipaa seuraa. Stereotypiasta huolimatta kissatkin kuitenkin tuntevat yksinäisyyttä ja nauttivat kumppanuudesta.

– Jos kissasi nukkuu kanssasi, tarkoittaa se sitä, että se nauttii seurastasi ja haluaa viettää aikaa kanssasi, Harriston muistuttaa.

Reviiri

Kissat merkkaavat reviirinsä hieromalla päätään asioihin ja kävelemällä huonekalujen päällä.

– Niillä on tassuissaan ja päässään rauhasia, jotka erittävät feromoneja, Harrison kertoo.

Rentoutumalla sängyllä tai puskemalla päällään omistajaansa kissa merkkaa reviiriänsä.

Saako kissan antaa nukkua sängyssä?

Ellet ole allerginen kissoille, ei ole mitään syytä, miksi et voisi antaa kissan nukkua vieressäsi sängyssä. Nukkuminen kissan vieressä voi jopa auttaa ahdistunutta kissaa rauhoittumaan.

– Kissa, joka ei uskalla lähestyä omistajaa päiväsaikaan, voi tuntea olonsa tarpeeksi turvalliseksi pimeässä, kun omistaja nukkuu, Johnson-Bennett toteaa.

Jos annat kissan nukkua sängyssäsi, niin älä kuitenkaan aktivoi sitä leikkiin.

– Älä heiluttele sormiasi peiton alla tai kannusta kissaa vaanimaan. Se saattaa muutoin intoutua leikkimään keskellä yötä ja hyökätä esimerkiksi varpaidesi kimppuun keskellä yötä, Johnson-Bennett toteaa.

Kissa voi häiritä nukkumaan mentäessä. Vuonna 2018 julkaistussa yhdysvaltalaistutkimuksessa kerrotaan, että kissat, jotka nukkuivat omistajiensa sängyissä, olivat yhtä häiritseviä kuin ihmispartnerit. Tutkimukseen otti osaa 932 naista. Kissan vieressä nukkuminen vähensi myös turvan ja mukavuudentunnetta verrattuna ihmisen tai koiran vieressä nukkumiseen.

Kissat saattavat herätä aikaisin aamusta, koska ne ovat nälkäisiä tai tylsistyneitä. Varmistaaksesi, ettei niin käy, kannattaa panostaa leikkiaikaan päiväsaikaan ja illalla. Antamalla kissalle iltapalaa voi auttaa näläntunteeseen aikaisin aamulla.

Tärkeintä on antaa kissalle mahdollisuus valita, missä se haluaa nukkua, myös päiväsaikaan. Sängyn lisäksi on tärkeää hankkia kissatalouteen kissalle oma peti ja kiipeilypuu.

Mahdollisen unenlaadun huononemisen lisäksi kissa voi jättää sänkyyn karvoja, kissanhiekkaa tai muuta likaa. Sen takia on tärkeää pestä lakanat usein ja madottaa kissa säännöllisesti.

Tämä yöllinen video paljastaa, miten mahdotonta on nukkua, jos perheessä on kolme kissaa:

Lähde: Newsweek 

Lue myös:

    Uusimmat