Tutkimus selvitti, kuinka kissat seuraavat omistajansa liikkeitä silloinkin, kun eivät näe tätä: "Kielii luovuudesta ja mielikuvituksesta"

Puhutko kissaa? ”Haista v**tu” voikin olla oikeasti ”rapsuta minua"– näin tulkitset kissaa 2:33
KATSO MYÖS: Puhutko kissaa? Näin tulkitset lemmikkiäsi.

Tuoreen tutkimuksen mukaan on täyttä puppua väittää, että koirat välittäisivät omistajastaan enemmän kuin kissat.

New York Post kertoo tuoreesta tutkimuksesta, jossa paljastuu viimein se, mitä moni meistä on epäillyt jo pitkään. Kissoilla on yhdeksän elämää ja ne käyttävät suurimman osan elämistään vartioiden meitä, omistajiaan.

Japanilaistutkimuksen mukaan kissoilla on uskomaton kyky seurata omistajiensa liikkeitä, jopa silloinkin, kun ne eivät näe omistajaansa. Kyky liittyy kissojen tapaan hahmottaa tilaa ympärillään ja muita asioita ja olentoja, kuten ihmisiä. 

Vanhojen uskomusten haastaja

Tutkijoiden mukaan tutkimustulokset haastavat vanhan uskomuksen, jonka mukaan koirat olisivat kissoja kiinnostuneempia omistajistaan.

–  Yleisesti uskotaan, että kissat eivät ole kovin kiinnostuneita omistajistaan verrattuna koiriin, mutta todellisuudessa kissat pitivät mielessään kirjaa omistajansa sijainnista, kertoo tutkimuksessa mukana ollut tohtoriksi opiskeleva Saho Takagi Kioton yliopistosta Japanista.

Takagi kertoo, että on aina ollut kiinnostunut kissojen kuulosta. Hän lukee itsensä kissaihmiseksi, mutta kertoo kissojen korvien olevan hänen suosikkiasiansa kissoista. Kissojen korvat ovat herkkiä ja kissa voi liikuttaa niitä eri suuntiin.

–  Kissat viettävät suurimman osan vuorokaudestaan nukkuen. Ihmiset usein luulevat, että kissat vain nukkuvat, mutta ehkä kissat saattavatkin ajatella monia asioita, Takagi ehdottaa CNN:lle.

–  Näin kerran kissan, jonka vain toinen korva oli kääntynyt kuuntelemaan ääntä sen takana ja minusta tuntui, että sen kissan täytyi miettiä monia asioita perustuen ääniin, mitä se kuuli, Takagi kertoo.

Tutkimus kuvaili kissojen kykyä hahmottaa mielessään karttoja, jotka johtavat omistajan luokse. Karttoja kissat rakentavat mieleensä hypersensitiivisen kuulonsa avulla.

– Tällä kertaa tutkin, kartoittavatko kissat omistajansa sijaintia tilassa ääneen perustuen, Takagi selventää.

Näin tutkimus toteutettiin

Tutkimuksessa tarkkailtiin, kuinka kissat jäljittävät omistajaansa ilman visuaalista näköyhteyttä niin tutussa ympäristössä, eli kotona, kuin kissakahvilassakin. Tutkimuksessa kissoille soitettiin ääniklippejä omistajista kutsumassa kissaa tämän nimeltä. Tutkijoiden lisäksi kissojen reaktioita oli kutsuttu arvioimaan tavantallaajia, jotka eivät olleet kissoihin perehtyneitä tutkijoita. Tarkkailijoiden tehtävänä oli arvioida kissan yllättyneisyyttä asteikolla nollasta neljään äänen siirtyessä yllättäen huoneesta toiseen.

Testeissä omistajan ääntä soittavat kaiuttimet laitettiin eri paikkoihin, jotta saatiin vaikutelma siitä, että äänen lähde olisi silmänräpäyksessä siirtynyt paikasta tai huoneesta toiseen. Lisäksi kissoille soitettiin tuntemattomien ihmisten ääniä ja elektronisia ääniä, joihin kissat eivät kiinnittäneet yhtä innokkaasti huomiota kuin omistajansa ääneen.

Tutkijoille selvisi, että kissat vaikuttivat aidosti yllättyneiltä, kun omistajan ääni siirtyi paikasta toiseen yllättäen. Reaktiosta pääteltiin, että kissat näkivät mielessään omistajan tarkan sijainnin perusten siihen, mistä ääni kuului.

Sen kaltainen ajattelu viittaa syvällisiin kognitiivisiin kykyihin. Vastaavanlaisia alustavia löydöksiä on löydetty joiltain muiltakin eläimiltä, kuten kädellisiltä.

Kissat ovat luovia ja mielikuvitusrikkaita olentoja

Edellisten kissoja koskevien tutkimusten löydösten perusteella kissat erottavat tuntemansa äänet tuntemattomista äänistä. Kissat voivat myös muistaa ja löytää piilotettuja tavaroita. Näiden löydösten perusteella tutkijat sanovat, että kissojen on mahdollista mielessään rakentaa ääneen perustuvia karttoja sijainneista.

–  Kyseinen kyky kielii luovuudesta ja mielikuvituksesta. Kissojen mieli voi hyvinkin olla syvällisempi kuin olemme osanneet kuvitellakaan, Takagi toteaa.

Ensi kerralla, kun käyt läpi kissasi lempipiilopaikkoja ja mietit, mihin se on voinut kätkeytyä lepäämään, muista, että kissasi tietää aina tarkalleen, missä sen lempi-ihminen on, kun olet kotona.

Nyt voisi olla jo korkea aika heittää romukoppaan vanha uskomus siitä, että koirat ovat kissoja parempia lemmikkejä.

Lähteet: CNN ja New York Post

Lue myös:

    Uusimmat