Kaikilla kissoilla on psykopaatin piirteitä, uskovat brittitutkijat

Näin leikkaat kissan kynnet 1:41
Näin leikkaat kissan kynnet.

Jokaisen kissan luonteessa on todennäköisesti jotain psykopaattista, uskovat brittitutkijat.

Brittitutkijat kehittivät testityökalun, jolla voitaisiin heidän mukaansa arvioida lemmikkikissojen psykopaattisuutta. Heidän mukaansa jokaisen kissan luonteessa voi olettaa olevan jotain psykopaattisia elementtejä. Journal of Research in Personality -lehdessä joulukuussa julkaistuista tutkimustuloksista kertoo muun muassa Toronto Sun.

Tutkimuksen kohteena kissojen psykopaattisuus

Kahden liverpoolilaisen yliopiston yhteistutkimuksessa satoja kissanomistajia pyydettiin arvioimaan, miten hyvin 46 väittämää sopivat heidän lemmikkiinsä. Mukana olivat muun muassa seuraavat väittämät: ”Kissani piinaa saalistaan mieluummin sen sijaan, että tappaisi sen heti” ja ”Kissani ääntelehtii (esimerkiksi naukuu) voimakkaasti ilman selkeää syytä”.

Tutkijat sovelsivat kissoihin samaa psykopatian tutkimukseen liittyvää teoriaa, jota on käytetty ihmisten kohdalla. Sovelletussa mallissa olivat elementteinä rohkeus, ilkeys sekä käyttäytymisen hillitsemiseen liittyvät ongelmat (disinhibitio). Rohkeus liittyi tässä tapauksessa sosiaaliseen dominanssiin ja vähäiseen pelon määrään. 

Lisäksi otettiin mukaan kaksi muutakin tarkasteltavaa ominaisuutta: miten epäystävällisesti kissa käyttäytyi ihmisiä ja muita eläimiä kohtaan.

Näillä eväillä luotiin työkalu, jolla voitaisiin tarkastella kissan psykopaattisuutta. Tämä kehitetty malli on nimeltään "Cat Triarchic Plus". Englanninkielinen testi on netissä luettavissa.

Kaikkien kissojen luonteessa ehkä jotain psykopaattista

Johtava tutkija Rebecca Evans kertoo Metro-lehdelle, että heidän näkemyksensä mukaan psykopaattiset piirteet muodostavat jatkumon, jossa toiset kissat saavat enemmän pisteitä kuin toiset. 

– On todennäköistä, että kaikilla kissoilla on ainakin jokin psykopaattinen persoonallisuuspiirre ihan kuin se olisi joskus ollut niiden esivanhemmille hyödyllistä resurssien eli ruoan, reviirin ja parittelumahdollisuuksien hankkimisen kannalta.

Evans kollegoineen toivoo kyselyn auttavan parantamaan kissojen ja omistajien välistä suhdetta. Hän toivoo, että siten lemmikeistä ei luovuttaisi niin herkästi.

Lue myös:

    Uusimmat