Mainos

Miksi ihminen on kaikkein vihaisimmillaan nälkäisenä ja väsyneenä?

Ärsyttääkö? Ottaako pattiin? Tuliko teille riitaa? Syytä kurnivaa vatsaasi. Nimittäin ihminen on kaikkein äkäisimillään nälkäisenä ja väsyneenä – mutta miksi?

Kun olet kärttyinen, voit todennäköisesti syyttää siitä kurnivaa vatsaasi tai liian vähäisiksi jääneitä yöunia. Nimittäin ihminen on vihaisimmillaan nälkäisenä tai väsyneenä. Unenpuute ja unettomuus aiheuttavat jopa masennusta.

Väsyneenä ja nälkäisenä on toki ärtynyt, mutta miksi?

Riitelittekö? Se tapahtui varmaan ennen päivällistä

Mieti, milloin viimeksi ajauduit sanasotaan kumppanisi kanssa tai töissä eripuraan kollegasi kanssa. Tapahtuiko tämä kenties juuri ennen kuin leipä saapui ravintolan pöytään tai palaverissa, joka pidettiin ennen lounastaukoa? Syy, miksi olet ajautunut riitoihin ja ollut erityisen ärsyyntynyt johtunee siitä, että sinulla on ollut nälkä.

Tutkijat ovat selvittäneet, että mitä alhaisempi verensokeri, sitä kärttyisämpi ja vihaisempi ihminen on.

Eräässä tutkimuksessa pariskuntien verensokeria mitattiin aamuin ja illoin – ja heille annettiin myös voodoo-nuket. He saivat pistellä neuloilla nukkeja osoittaakseen kuinka vihaisia he olivat olleet kumppanilleen päivän aikana. Ei liene yllätys, että kolmen viikon testin jälkeen kävi ilmi, että eniten nukkeja pistelivät ne joilla oli alhainen verensokeri – ja mitä nälkäisempiä he olivat, sitä ärtyneempiä he olivat, sekä miehet että naiset.

Vihaisena metsästäjän vaistot heräävät

Mutta miksi ihminen on nälkäisenä ärtynyt, osa puolestaan jopa erityisen vihainen ja ilkeän kärttyinen? Syytä alkukantaisia vaistoja.

Se, että tunnet nälän vatsassasi, ei ole koko totuus: nälkä vaikuttaa myös sydämeen, keuhkoihin, aivoihin ja tunteisiin.

Kun olet nälkäinen, kehosi mene "taistele tai pakene" -tilaan, minkä tarkoitus on auttaa sinua metsästämään ruokaa. Adrenaliini mobilisoi verensokeria polttoaineeksi, jotta saisit etsittyä itsellesi ruokaa. Sitten tunnetkin olosi voimattomaksi ja tulet nälkäiseksi. Oravanpyörä on valmis.

Voimattomana – ja nälkäisenä – sitä tekee ensimmäiseksi mieli jotain makeaa, ja siksi monen sokerihammasta kolottaakin vatsan kurniessa. Mutta sokerilliset ruoat vain pahentavat tilannetta, ja ihmisestä tulee kärttyisempi.

Joten ensi kerran kun kumppanisi on nälkäinen ja vihainen, älä ojenna hänelle suklaapatukkaa.

Onko nälkä? Teepä tänään kunnon pihvi!

Lähteet: Shape.com, webmd.com

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.