Mikko Koskisen yli 10 miljoonan dollarin NHL-sopimus herätti kritiikkiä, seurapomo sai heti potkut – nyt puhuu diiliä värkännyt suomalaisagentti

Jääkiekkoliiga NHL:ssä Carolina Hurricanesin suomalaishyökkääjä Teuvo Teräväinen ja Edmonton Oilersin suomalaisveskari Mikko Koskinen allekirjoittivat molemmat isot sopimukset aiemmin tällä viikolla. Näiden diilien takana oli yksi yhteinen nimittäjä; agentti Markus Lehto.

Kyseisistä sopimuksista erityisesti toinen, Koskisen kolmen vuoden ja yhteensä 13,5 miljoonan dollarin (11,9 miljoonan euron) diili on hiertänyt Pohjois-Amerikassa.

Edmontonissa paikallinen media on revitellyt jos jonkinlaisia otsikoita Koskisen diilin jälkeen. Muun muassa The Athleticin toimittaja Jonathan Williskirjoitti, että Koskisen sopimus oli jotain, mihin Oilersin seurajohto ei olisi pitänyt antaa lupaa seuran GM:nä toimineelle Peter Chiarellille.

– Noh, siellä on liikkeellä kaikenlaisia ihmeellisiä spekulaatioita Ei tässä ollut kuitenkaan mitään kummallista, Koskisen agentti ja tämän sopimuksen neuvotellut Markus Lehto sanoo MTV Urheilulle.

Koskinen jätti kesällä KHL:n ja Pietarin SKA:n, kun hän siirtyi vuoden diilillä Oilersin riveihin. Lehdon mukaan uudesta sopimuksesta on puhuttu jo pitkään.

– Heidän piti vain saada vahvistus sille, että hän on maalivahtina sitä, mitä hän on ollut KHL:ssä.

– Hän oli kuitenkin Euroopassa ylivoimaisesti paras veskari ja hän voitti siellä pokaaleita sun muita. Onhan se selvää, että seuralla on suunnitelma, jos tämmöinen kaveri tulee ja on sen arvoinen, mitä he haluavat. Silloin hänestä tulee seuran uusi ykkösmaalivahti, Lehto sanoo Koskisen tilanteesta ja kuvion etenemisestä.

Lehdon mukaan itse sopimuksesta alettiin neuvotella joulukuussa. NHL:n sääntöjen mukaan jatkon sai julkistaa virallisesti vasta tammikuussa.

Edmontonissa on ehditty epäillä sitä, kuka todellisuudessa hieroi sopimusta Koskisen leirin, eli tässä tapauksessa agentti Lehdon kanssa.

– Ihan täysin GM:n kanssa neuvoteltiin, Lehto vahvistaa.

Arvomittaus

Koskisen sopimuksessa iso taustatekijä tuli vapaiden pelaajien markkinoilta. Mikäli 30-vuotias Koskinen ei olisi tehnyt jatkoa Oilersin kanssa, hänestä olisi tullut rajoittamaton vapaa agentti.

– Näissä tapauksissa pitää miettiä sitä, että mikä niiden markkinoiden tilanne on. Ketkä siellä ovat mahdollisesti vapaina. Ja silloin voi miettiä, että mihin esimerkiksi Mikko olisi siellä rankattu, Lehto sanoo.

Lehdon pyörittelyissä esille nousevat muun muassa venäläismaalivahtien Sergei Bobrovskin ja Semjon Varlamovin nimet.

– Se, miten hän (Koskinen) on pelannut – hänen arvo olisi ollut vähintäänkin tuo vapaiden pelaajien markkinoilla, Lehto sanoo ja viittaa Koskisen 5,4 miljoonan dollarin (4,76 miljoonan euron) vuosituloihin uudessa sopimuksessa.

Käytännössä Koskisen sopimus tietää sitä, että suomalaismaalivahti on Oilersin uusi ykkösmaalivahti. Tällä kaudella Koskinen on jakanut vastuuta kanadalaisen Cam Talbotin kanssa. Jo tovin ajan Oilersin ykkösvahtina toiminut Talbot on kuitenkin menettänyt asemaansa.

Koskinen on torjunut tähän mennessä 28 ottelussa, pysäyttäen kiekkoja prosentilla 91,0. Talbotilla pelattuja pelejä on 27, torjuntaprosentin ollessa 89,4.

– Ei tässä tarvitse miettiä kuin sitä, että missä he ovat palkkakattotilannetta ajatellen. Silloin on vaikea laittaa 10 miljoonaa maalivahteihin. Se yhtälö ei välttämättä toimi, Lehto pyörittelee.

Yksi isoin ihmettelyn kohde Koskisen sopimuksessa oli siirron estävä pykälä, josta uutisoi muun muassa Sportsnetin toimittaja Chris Johnston.

Johnstonin ilmoitus sai muun muassa Oilersin raivon partaalle.

Koskisen agentti Lehto painottaa, ettei kyseinen pykälä ole edes kovin kummallinen.

– Puhutaan kuitenkin pelaajasta, jota teki käytännössä vapaiden pelaajien markkinoiden sopimuksen. Totta kai hänen asemassa olevat maalivahdit ottavat tuollaisen pykälän. Ne ovat aika harvassa, joilla sellaista ei ole, Lehto viittaa muualle NHL:ään.

– Eikä se rajoita niin paljoa. Ehkä vähän, jos meinaa pelaajan kaupata.

Koskisella on sopimuksessaan pykälä, jonka mukaan hän saa jättää listan niistä 15 seurasta, joihin häntä ei saa kaupata.

Heti potkut

Koskisen sopimus osui myös kohtaan, jota seurasi toinen iso uutinen. Oilers kun päätti antaa potkut GM:nä toimineelle Chiarellille.

– Arvostan hänet niin GM:nä kuin ihmisenä todella korkealle. Totta kai harmittaa hänen puolesta ja totta kai harmittaa myös seuran puolesta. Oliko tilanne se, että tämä ratkaisu piti tehdä tässä vaiheessa? He ovat arvioineet sen niin, Lehto sanoo ja viittaa realiteetteihin.

– Eihän se koskaan mikään maailman mukavin tilanne ole, jos kesken kauden pitää vaihtaa valmentajaa ja nyt myös GM. Kyllähän se kertoo sitä, ettei siinä vaiheessa ole pelattu mitään parasta kautta.

Lehdon mukaan NHL:n yhteydessä pitää ymmärtää koko iso koneisto, jonka keskellä seurat ovat.

– Tässä puhutaan kuitenkin vähän sellaisesta viihdebisneksestä ja silloin menestyminen on numero yksi. Aina se ei ole sitä puhdasta urheilun iloa.  

Lue myös:

    Uusimmat