Mikä ihmeen simp? Nuorten uusi haukkumasana huolettaa hyvästä syystä

Kiltit pojat ovat joutuneet uudenlaisen nimittelyn kohteeksi. Simp-sanassa on ikävä ja seksistinen sävy.

Simp on uusi nuorison käyttämä pilkkanimi henkilöille – yleensä pojille – joiden nähdään menevän liiallisuuksin ihastuksensa miellyttämisessä.

Esimerkiksi amerikkalainen digistrategi Connor Howlett, 23, luonnehtii uutiskanava CNN:lle, että simp hakee epätoivoisesti huomiota tai hellyyttä joltain toiselta, yleensä naiselta. Howlett näkee, että koska slangisanaa käytetään loukkaamaan tunteitaan näyttävää ja naisia arvostavaa miestä, siinä on selvä säväys toksista maskuliinisuutta.

Simp-sana on livahtanut sosiaalisesta mediasta myös suomalaisten nuorten slangiin. Esimerkiksi Demi-sivustolla luonnehditaan, että "simppaaminen" on hieman sama asia kuin "tossun alla oleminen".

Simppaamisen lyhyt historia

Englannin kielessä simp-sanaa on käytetty jo 1900-luvun alkupuolella kuvaamaan tyhmää henkilöä, kertoo The New York Times. 1980- ja 1990-luvuilla sanaa käytettiin loukkaamaan pehmona tai ylisympaattisena pidettyä ihmistä, erityisesti naista. 2010-luvulla räppärien käyttämän sanan omaksuivat miesoikeusaktivistit.

Vuoden 2019 lopussa simp ilmestyi nuorten suosimaan TikTok-palveluun, kertoo populaarikulttuurin ilmiöstä uutisoiva PopBuzz-sivusto.

TikTokissa kiersi "Simp Nation" -haaste, jossa pääsääntöisesti teinipojat selittivät, miten he olivat yrittäneet miellyttää tyttöjä. Simp Nation oli yhteisö pojille, jotka olivat epäonnistuneet liehittely-yrityksissään.

Tähän mennessä tunnisteella #simp jaettuja videoita on katsottu TikTokissa 6,2 miljardia kertaa.

Simpiksi haukkuminen loukkaa

Kiertäessään Z-sukupolven suussa simp on saanut myös muita merkityksiä. Sitä saatetaan käyttää vitsikkäänä ilmaisuna kivojen ja miellyttävien asioiden tekemisellä. Toisten mielestä simp on mies, joka käyttää paljon rahaa naisiin saamatta mitään vastineeksi.

Termissä on edelleen ikävä ja seksistinen kalskahdus. Hyvistä teoista pilkkaaminen voi vahingoittaa nuoria.

Kulttuuritoimittaja Aleksis Salusjärvi kirjoitti Ylen kolumnissaan, että vastakkainasettelu sukupuolten välillä on verkkomaailmassa jyrkkä. Simp osoittaa hänen mukaansa, että koteihinsa jääneillä miehillä on loukattu käsitys identiteetistään.

Kiltteys on arvostettu piirre

CNN:n haastattelema avioliitto ja perheterapeutti Sean Davis näkee, että simpeiksi haukutut ovat edellä aikaansa. Vaikka nuorista ei välttämättä siltä vielä tunnu, kiltteys on sekä parisuhteessa että ystävyydessä arvostettu piirre.

– Jos joku simppais mua, ni arvostaisin, eräs tyttö kirjoittaa Demi.fi-sivustolla.

Loukkauksen kohteeksi joutunut voikin yrittää kääntää tilanteen toisinpäin ja kantaa piirrettään ylpeästi suostumatta häpeään. Toinen vaihtoehto on heittää asia huumoriksi ja kysyä, kukapa ei haluaisi olla kilttien tyyppien kanssa.

Monesti kiusaajat eivät kuitenkaan hevillä luovuta. Aikuisten onkin tärkeä puuttua kiusaamiseen.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat