Naisvihaa lietsotaan internetissä – Tästä on kyse incel-ilmiössä: "Keskeisessä roolissa on yksinäisyys"

Naisiin kohdistuneet väkivallanteot ovat herättäneet keskustelua naisvihamielisyydestä netissä - tästä on kyse incel-ilmiössä 8:50
Tutkija Tuija Saresma ja Sexpon toiminnanjohtaja Tommi Paalanen selittivät incel-ilmiötä MTV Uutiset Livessä.

Viimeaikaiset naisiin kohdistuneet väkivallan teot ovat nostaneet esiin keskustelun internetissä loimuavasta naisvihasta. Erityisesti kysymyksiä on herättänyt niin sanotut incel-miehet, jotka puhuvat internetissä anonyymeinä naisista halventavaan ja jopa väkivaltaiseen sävyyn.

Incel tarkoittaa tahdosta riippumatonta selibaattia, selventää Jyväskylän yliopiston tutkija Tuija Saresma.

Incel on internetin alalaidan alakulttuuri, jossa nuoret miehet kokevat tulleensa naisten syrjimiksi. Incel-puheessa naisilta halutaan seksiä, mutta samalla puhutaan halveksuvasti ja uhkailevasti.

Sexpo-säätiön toiminnanjohtaja Tommi Paalanen kertoo, että incel-kulttuuriin liittyy monia ongelmia aina syrjäytymisestä mielenterveysongelmiin. Heitä hakeutuu Sexpon avun piiriin.

– Keskeisessä roolissa on yksinäisyys, osattomuus, ihmissuhteiden puute, myös suoraan seksin puute. Usein viestit tulevat heiltä itseltään. Usein se viha, mitä he ilmaisevat, on sellaista patoutunutta tai he ovat jääneet lukkoon siihen tilanteeseen.

– Näillä miehillä ei välttämättä ole sellaisia taitoja tai sellaista sosiaalista asemaa, että he pärjäisivät ihmissuhdemaailmassa, ja se tuottaa yksinäisyyden kokemuksia ja sitä kautta turhautumisen tunteen.

Katso tutkija Tuija Saresman ja Sexpon toiminnanjohtajan Tommi Paalasen haastattelut kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat