Tiktokkaaja sai nuoret innostumaan sukupolvitatuoinnista – symboli olikin jo varattu natseille: "Se oli puhdas virhe"

Amerikkalainen Tik Tok -käyttäjä ehdotti, että nuori somesukupolvi ottaisi yhteneväiset tatuoinnit. Valitettavasti design oli jo varattu. Tapauksesta uutisoi muiden muassa USA Today.

18-vuotias Jordan Williams julkaisi hiljattain TikTokissa videon, jolla hän kehotti Z-sukupolven edustajia ottamaan samanlaiset tatuoinnit yhteneväisyyden ja kapinallisuuden merkiksi.

Z-sukupolvella tarkoitetaan 1990-luvun puolivälin jälkeen ja 2000-luvun alussa syntyneitä ihmisiä. TikTokissa nimimerkillä smoothavacado esiintyvä Williams ehdotti, että sukupolven edustajat tatuoisivat itseensä Z-kirjaimen, jonka keskellä on poikkiviiva.

Valitettavasti kuviolla oli jo ennestään symbolinen merkitys – joskin varsin erilainen. Kallellaan oleva Z-kirjain poikkiviivalla on natsisymboliikkaa ja sille on nimikin: Wolfsangel.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Muutamat tatuoivat natsimerkin ihoonsa – sitten nousi kova meteli

Kaikki Z-sukupolven edustajat eivät tunteneet symbolin historiaa. Williamsin lyhyt video sai aluksi runsaasti positiivista palautetta. USA Todaylle haastattelun antanut nuori kertoo, että muutamat ihmiset tatuoivat merkin itseensä.

Nopeasti somereaktiot kuitenkin muuttuivat. Eräs tiktokkaaja huomautti, että Williamsin ehdottama sukupolvitatuointi on natsisymboli. Nuoren hittivideosta tuli julkisen naureskelun kohteena oleva meemi. Williams kertoo saaneensa tuntemattomilta tappouhkauksia.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Anteeksipyyntö ei auttanut – vihaposti sai poistamaan videot

Williams pyyteli sekaannustaan anteeksi uudella videolla, mutta kaikki eivät nähneet tätä riittäväksi hyvitykseksi. Hänen seuraajiensa määrä kasvoi räjähdysmäisesti ja samalla hän alkoi saada vihapostia yhä enemmän. Williamsia on ehdotuksineen haukuttu myös julkisesti esimerkiksi Twitterissä. 

Lopulta Williams poisti sukupolvitatuointia koskevan sisällön tililtään ja teki profiilistaan yksityisen.

Digitaalisen markkinoinnin ja median professori Ari Lightman sanoo USA Todaylle, että TikTok on tyypillinen nykypäivän media, jossa kuvia ja viestejä voidaan tulkita väärin. Usein ihmiset käyttäytyvät palveluissa ahdasmielisesti ja ihmistä pidetään syyllisenä ennen kuin toisin todistetaan.

Tiktokkaaja sanoo, että kyseessä oli silkka erehdys

Williamsin mukaan sekaannus sukupolvitatuoinnin ja natsisymbolin välillä on puhdas vahinko. Hän kertoo kirjoittaneensa Z-kirjaimen ja numeron seitsemän aina poikkiviivalla tyylitellen. 

– Haluan kaikkien tietävän, että olen aidosti pahoillani. Se oli puhdas virhe. Minun olisi pitänyt tutkia asiaa enemmän, Williams sanoo USA Todaylle.

Hän sanoo tarkoituksenaan olleen yksinkertaisesti tuoda sukupolvensa yhteen.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat