Mikä ihmeen Cyber Monday? Alennushulinat eivät päättyneet Black Fridayn tarjouksiin

Vältä hutiostokset verkkokaupassa – vinkit kestävään pukeutumiseen 2:24
KATSO MYÖS: Miten välttää hutiostokset verkkokaupassa? Nappaa vinkit kestävään pukeutumiseen.

Cyber Monday on verkkokaupan alepäivä.

Black Fridayta vietettiin perjantaina 25. marraskuuta, mutta mikäli ostokset menivät sivu suun, ei hätää – seuraava ostosilmiö on jo oven takana. Cyber Monday eli Kybermaanantai on erityisesti verkkokaupan alepäivä.

Kuka keksi Cyber Mondayn?

Cyber Monday eli "kybermaanantai" on verkkokaupan alennusmyyntipäivä. Sen kehitti Ellen Davis vuonna 2005.

Idea syntyi tilastoista, joiden mukaan amerikkalaiset ostelivat runsaasti tuotteita kiitospäivän jälkeen – mahdollisesti siksi, että he olivat pyhien jälkeen palanneet töihin hyvien nettiyhteyksien ääreen. Päiväksi suunniteltiin verkkokaupan alennusmyyntipäivä, joka kasvoi ilmiöksi, kertoo RD.com.

Päivälle harkittiin myös nimeä Black Monday tai Blue Monday, suom. sininen maanantai, koska hyperlinkit ovat usein sinisiä.

Milloin Cyber Monday on? Onko Cyber Monday suosittu?

Cyber Monday on aina Black Friday -viikonlopun jälkeisenä maanantaina. Vuonna 2022 Cyber Monday on 28. marraskuuta.

Ensimmäisenä vuonna Cyber Mondayn aikana kulutettiin puoli miljardia dollaria. Suosio kuitenkin räjähti myöhemmin; vuonna 2019 amerikkalaiset kuluttivat 12 miljoonaa minuutissa pelkästään iltakymmenen ja aamukahden välillä, kertoo CBS.

Vuonna 2020 amerikkalaiset tuhlasivat päivään jo yhdeksän miljardia dollaria, kertoo RD.com. Se oli siis suurin verkkokaupan myyntipäivä Yhdysvalloissa. Adweekin mukaan viime vuonna ostospäivänä käytettiin noin 100 miljoonaa vähemmän kuin ennätyspäivänä edellisenä vuonna.

Juttu on osittainen uusinta viime vuodelta, mutta siihen on lisätty ajankohtaista tietoa.

Lue myös:

    Uusimmat