Koolla on väliä: Kuinka iso televisio kannattaa hankkia? Ota nämä asiat huomioon tv-ostoksilla

Kuinka iso TV kannattaa ostaa? Tässä sopivat katseluetäisyydet eri telkkareille 0:46
Mikä on sopivan kokoinen televisio esimerkiksi kahden metrin katseluetäisyydelle? Katso videolta!

Jos uuden television hankinta on ajankohtaista esimerkiksi näin jalkapallon MM-kisojen tai Black Fridayn kynnyksellä, on syytä miettiä, minkä kokoinen laite sopii omaan käyttötarkoitukseen. Liian iso tai liian pieni televisio ei välttämättä palvele yhtä hyvin kuin sopivan kokoinen. Television valinnassa on syytä huomioida niin katseluetäisyys kuin television resoluutiokin. Muista myös, että tämän päivän televisioita voi katsoa lähempää kuin vanhoja HD-telkkareita.

Television koko on yksi tärkeimmistä tekijöistä, kun hakusessa on omaan olohuoneeseen tai makuuhuoneeseen mahdollisimman hyvin sopiva laite.

Vaikka moni voikin ajatella, että kannattaa valita niin suuri tv kuin tilaan fyysisesti mahtuu, eivät lisätuumat välttämättä paranna katselukokemusta kuin tiettyyn rajaan asti.

Television oikeaa kokoa miettiessä tulee huomioida ennen kaikkea television resoluutio sekä katseluetäisyys.

Full HD, 4K, UHD vai 8K?

Ennen kuin lukitsee valintansa tietyn kokoiseen televisioon, on tehtävä päätös eri resoluutioiden välillä.

Myynnissä on niin Full HD-, 4K- kuin 8K-resoluutiollakin varustettuja telkkareita, mutta nykyisin ylivoimainen enemmistö uusista laitteista on 4K-malleja.

4K viittaa näytön tarkkuuteen merkiten neljäätuhatta leveyssuunnassa olevaa kuvapistettä eli pikseliä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että ruudulla on vaakasuunnassa 3 840 tai 4 096 pikseliä. Ensimmäiseen viitataan usein myös UHD:na (Ultra High Definition), koska pikseleitä ei ole vaakasuunnassa aivan neljäätuhatta.

Mitä suuremmasta telkkarista on kyse, sitä enemmän pikseleitä tarvitaan, jotta kuva näyttää samalta etäisyydeltä terävältä. Pienessä televisiossa ero ei välttämättä ole suuren suuri, mutta suurella televisiolla ja pienemmällä katseluetäisyydellä alhainen resoluutio voi pistää silmään.

Kodinelektroniikkaketju Power muistuttaa osto-oppaassaan, että 4K-televisiotakaan katsoessa kuvanlaatu ei välttämättä yllä tasolle, johon televisio itsessään kykenisi. Esimerkiksi perinteisiä tv-lähetyksiä ei vielä Suomessa tehdä 4K-resoluutiolla, ja laadukaskaan Full HD -resoluutioinen (1 920 x 1 080 pikseliä) lähetys ei välttämättä hyöd.

Sen sijaan useat suoratoistopalvelut, videopelit ja fyysisiltä Blu-ray-levyiltä toistettavat elokuvat kykenevät parhaimmillaan ottamaan täyden hyödyn television 4K-resoluutiosta sekä muista edistyksellisistä ominaisuuksista.

Markkinoilla on jo jonkin verran myös 8K-televisioita, mutta minkäänlaisesta standardiresoluutiosta ei ole vielä kyse. 8K-television ruudussa on vaakasuunnassa lähes 8 000 pikseliä (7 680 x 4 320).

8K:n heikkous on televisioiden vielä toistaiseksi korkeahkon hinnan lisäksi myös 8K-materiaali, jota ei ole juurikaan tarjolla esimerkiksi suoratoistopalveluissa. Monissa 8K-televisioissa ongelma on kuitenkin ratkaistu skaalaamalla resoluutiota ylöspäin tekoälyn avulla, jolloin lopputuloksena on parhaimmillaan erinomainen terävyys myös 4K-sisältöjä katseltaessa.

Mikä on oikea katseluetäisyys?

Gigantin mukaan moni ostaja tekee virheen valitessaan television koon vain seinän leveyden tai edellisen telkkarin koon perusteella. Se kehottaa pohtimaan muun muassa sitä, onnistuuko tekstitysten lukeminen kivuttomasti nykyisessä televisiossa. 

Vaikka käytämmekin metristä järjestelmää käytännössä kaikessa, ilmaistaan televisioiden koko meilläkin tuumina. Television kokoa ei mitata leveys- tai korkeussuunnassa, vaan kulmasta kulmaan television kehyksiä lukuun ottamatta.

Pääsääntöisesti 4K- tai UHD-resoluution televisiota voi katsoa hieman lähempää kuin Full HD -televisiota ilman, että kuva näyttää epätarkalta.

Power, Gigantti ja Verkkokauppa.com suosittelevat omissa osto-oppaissaan hieman erilaisia katseluetäisyyksiä eri kokoisille televisioille. Alla olevasta taulukosta löydät niiden suosittelemat koot ja etäisyydet.

Artikkeli jatkuu taulukon alla.

KATSELUETÄISYYS

OPTIMAALINEN RUUDUN KOKO

Power

1–2 metriä

43–55 tuumaa

2–3 metriä

55–75 tuumaa

3–4 metriä

75–85 tuumaa

Gigantti

1,5 metriä

32 tuumaa

1,8 metriä

43 tuumaa

2,1 metriä

52 tuumaa

2,3 metriä

55 tuumaa

2,5 metriä

60 tuumaa

2,7 metriä

65 tuumaa

2,9 metriä

70 tuumaa

3,1 metriä

75 tuumaa

3,3 metriä

80 tuumaa

3,5 metriä

85 tuumaa

Verkkokauppa.com

noin 1,3 metriä

39–43 tuumaa

noin 1,7 metriä

48–50 tuumaa

noin 2 metriä

55–60 tuumaa

noin 2,5 metriä

65–70 tuumaa

noin 3 metriä

75–80 tuumaa

yli 3 metriä

yli 80 tuumaa

Television koko suhteessa katseluetäisyyteen on kuitenkin aina myös makuasia. Mikäli haluaa uppoutua elokuviin ja videopeleihin täydellisesti, kannattaa katseet suunnata suositusten yläpäähän tai jopa sen yli.

Mikäli televisiolla ei ole suurta merkitystä oman olohuoneen toiminnallisuudelle, eikä sitä välttämättä tule paljoa edes katsottua, ei kukaan vaadi hankkimaan liian suurelta tuntuvaa televisiota.

Lue myös:

    Uusimmat