Onko Black Fridayn tarjoustuote oikeasti edullisempi? Yhdellä keinolla tunnistat aidon alennuksen

Black Friday ja keinotekoiset alennukset – näin tunnistat oikeasti hyvän tarjouksen 2:49
KATSO MYÖS VIDEO: Kiinnitä näihin asioita huomiota Black Friday -ostoksilla!

Näin selvität, onko alennus keinotekoinen vai ei.

Vuoden suurimmaksi ostospäiväksi tituleerattu Black Friday koittaa perjantaina 25. marraskuuta. Black Friday on aina marraskuun neljäs perjantai. Moni kauppa tiedotteleekin jo ahkerasti tarjouksista.

Alennushulinaan liittyen on myös ollut havaittavissa ikävä ilmiö: hintoja saatetaan ensin nostaa ja sitten laskea Black Fridayksi. Ideana näissä keinotekoisissa alennuksissa on saada alennusprosentti tai euromääräinen säästö näyttämään mahdollisimman suurelta

Tiesitkö? Ensi vuoden alusta tavaroiden alemarkkinoinnissa tulee jatkossa ilmoittaa myös alin hinta, jolla tavaraa on markkinoitu hinnanalennusta edeltäneiden 30 päivän aikana. Jos puolestaan yhtäjaksoisessa enintään 60 päivää kestävässä markkinointikampanjassa hinnanalennus suurenee asteittain, alimpana hintana voidaan ilmoittaa alin hinta, jolla tavaraa on markkinoitu ensimmäistä hinnanalennusta edeltäneiden 30 päivän aikana.

Nopeasti pilaantuvia elintarvikkeita aiemman alimman myyntihinnan ilmoittamisvelvollisuus ei kuitenkaan koske.  

Lähde: KKV

Hintavertailupalvelu Hintaoppaan vuoden 2022 Black Friday -raportin mukaan viime vuonna yli joka kymmenen tuotteen hintaa nostettiin ensin 1. lokakuuta ja 21. marraskuuta välisenä aikana ja alennettiin Black Fridayksi, joka viime vuonna oli 26. marraskuuta.

Palvelun mukaan keinotekoisten alennusten määrä on kasvanut vuosi vuodelta. 

Tutki hintahistoriaa

Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett kertoo MTV Uutisten haastattelussa, miten tällaiset puijaukset voi tunnistaa.

– Kannattaa tutkia hintoja etukäteen. Vain vertailemalla hintoja pystyy löytämään aidosti hyvät alennukset.

Matinvesi-Bassett suosittelee tutkimaan tuotteen hintahistoriaa hintavertailupalveluilla. Niiden avulla näet, mikä on ollut tuotteen markkinahinta. Hintaoppaan lisäksi näitä ovat esimerkiksi Hintaseuranta.fi ja Hinta.fi. Myös Vertaa.fi-sivustolla voi vertailla tuotteiden hintoja, tutkia tuotetietoja ja seurata hintakehitystä.

– Sieltä voi nähdä, onko hintaa nostettu etukäteen ja laskettu sitten, että saadaan alennusprosentti näyttämään mahdollisimman suurelta, hän sanoo.

Tarjoushuumassa kannattaa muutenkin olla tarkkana, ettei haksahda huijauksiin. Lue täältä, miten voit välttyä petkutuksilta nettikaupoilla.

Hintakikkailu puhutti myös viime vuonna. Katso Matinvesi-Bassettin aiempi haastattelu alta:

Monen tuotteen hinta nousee yllättäen Black Fridayn alla – näin tunnistat, mikä tuote on oikeasti alennuksessa 6:57
Näin tunnistat, milloin tuote on oikeasti alennuksessa. Haastattelu vuodelta 2021.

Osittainen lähde: Hintaopas

Lue myös:

    Uusimmat