Mihin Venäjä pyrkii kiusanteollaan ja hämmentävillä liikkeillään? Tässä sotatieteiden tohtorin arvio

7:02
Erikoislähetys Ukrainan tilanteesta: Itä-Ukrainan nukkehallitsijat pyytäneet liittymistä Venäjään

Viimeisen viikon aikana Euroopan turvallisuustilanne on muuttunut monella tasolla, kapellimestarinaan Ukrainan hyökkäyssotaa käyvä Venäjä. Sotatieteiden tohtori arvioi, mihin Venäjä pyrkii viime päivien toimillaan. 

Tilanteet muuttuvat nyt nopeasti, kirjoittaa sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll Twitterissä viitaten viime päivien tapahtumiin.

Venäjän presidentti Vladimir Putin julisti viime viikon keskiviikkona osittaisen liikekannallepanon, minkä seurauksena Ukrainaan on lähetetty suuria määriä jopa kouluttamattomia sotilaita käyttökelvottoman kaluston kanssa. Samalla Venäjältä on tapahtunut joukkopako muihin maihin. 

Lisäksi Venäjä järjesti Ukrainan neljällä alueella "kansanäänestykset", joilla mitattiin alueiden halukkuutta liittyä Venäjään. Äänestysten tulos oli ennalta päätetty ja Venäjän odotetaan lähipäivien aikana liittävän alueet Venäjään.

Asiantuntijoiden mukaan tämä on kriittinen käänne sodankulussa – se voi johtaa eskalaatioon, kun Venäjä katsoo lännen hyökkäävän Venäjän alueille. 

Ja mitä vielä? Nord Stream -kaasuputkiin tarkoituksenmukaisesti kohdistettu sabotaasi. Vielä ei tosin osata sanoa, onko Venäjä sabotaasin takana. Silti vahvoja epäilyksiä siihen suuntaan leijuu ilmassa. 

Esimerkiksi Puolustusvoimien pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri on todennut, että Venäjä on valmistellut ja harjoitellut vedenalaisen infrastruktuurin rikkomista jo vuosia ja Nord Streamin ongelmat johtuvat itänaapuristamme.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

3:00
Kuinka Venäjä hyötyy iskusta Nord Stream putkeen?

Mihin Venäjä pyrkii tällä kaikella?

Putinin toimilla ei Limnéllin mukaan näytä olevan mitään rajoitteita. Mitä Venäjä tavoittelee tällä kaikella?

Limnéll arvioi, että Venäjä pyrkii kiusanteollaan ja toimillaan hämmentämään ja luomaan epävarmuutta. 

– Energia-ase ja hybridivaikuttaminen ovat keskeisiä, Limnéll sanoo viitaten toimiin, joita Venäjä käyttää aiheuttaakseen epävarmuutta.

Myös muut asiantuntijat ovat pohtineet, että Venäjä pyrkii horjuttamaan lännen yhtenäisyyttä. Tai kääntämään yhtenäisen lännen katseet toisaalle – pois Ukrainasta. 

Tällä Venäjä haluaa Limnéllin arvion mukaan vaikuttaa tukeen, jota länsi antaa Ukrainalle. 

Lisäksi viimeaikaisilla käänteillä Venäjä pyrkii Limnéllin mukaan palauttamaan kasvonsa tai edes säilyttämään ne rippeet, joita niistä on jäljellä. 

– Venäjä pyrkii palauttamaan menetettyä, sodassa tärkeää, aloitetta itselleen.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Listauksen yhteydessä Limnéll alleviivaa, etteivät Suomi ja suomalaiset saa langeta Venäjän pyrkimyksiin – niihin on varauduttava.

– Eskalaatio mahdollinen, myös iskut muualle. Energia-infran kohteita ja kybermaailmaa kannattaa nyt seurata. 

– Me pärjäämme, Limnéll kuitenkin vakuuttaa. 


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja