Suomalaisasiantuntijat: Venäjä värvää sotaan opiskelijoita ja kouluttamattomia sairaita, "kaikki kenet kiinni saa" – "kansanäänestys" voi sulkea uudet rajat jo tänään

1:24
Katso myös: Aseet ruosteessa, sotilaat humalassa, komentajaa ammuttu: Putinin liikekannallepanon sakkaus näkyy somevideoilla

Venäjällä on parhaillaan käynnissä liikekannallepano ja sen valtaamilla alueilla Ukrainassa niin sanottu kansanäänestys alueiden Venäjään liittymisestä. MTV:n Uutisaamun haastattelemat asiantuntijat kuvaavat sotaan värväämisen jatkuneen kaoottisesti. Alueiden liittäminen Venäjään voi puolestaan toteutua hyvinkin nopeasti.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Venäjän presidentti Vladimir Putin julisti osittaisen, 300 000:aa miestä koskevan, liikekannallepanon viime viikon keskiviikkona. Se on alkanut suomalaisasiantuntijoiden mukaan rivakasti mutta kaoottisesti.

Kenraalimajuri evp. Pekka Toveri sanoo, että Venäjä on värvännyt toistaiseksi suunnilleen kaikki, ”kenet on kiinni saanut”.

– Se ei ole ollut samalla tavalla järjestelmällistä niin kuin esimerkiksi Suomessa olisi. Siellä kerätään yliopisto-opiskelijoita suoraan luokista, viisikymppisiä ja diabeteksesta kärsiviä ihmisiä, jotka eivät ole saaneet koskaan sotilaskoulutusta, Toveri toteaa.

– Tuntuu, että kiintiöiden täyttäminen on tässä vaiheessa tärkeintä, ei sotilaskoulutus.

Toverin mukaan jo useita kymmeniä tuhansia ihmisiä on kuitenkin jo siirretty koulutuskeskuksiin.

– Vaikka ei siellä hirveästi koulusta anneta, mutta varustetaan ja siirretään eteenpäin, Toveri luonnehtii.

Aleksanteri-instituutin vierailevan tutkijan Ilmari Käihkön mukaan puhutaan ”järkyttävän kokoisista” joukoista.

– Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 150 000 sotilaan voimin. 300 000 on jo tuplasti enemmän. Jos edes osa saadaan rintamalle, se muuttaa kyllä tilannetta. 

Ongelma on Käihkön mukaan se, että kouluttajina ovat yleensä toimineet joukkoyksiköt, mutta ne ovat nyt Ukrainassa. Miehet viedäänkin ilmeisesti siis suoraan Ukrainaan ja aletaan kouluttaa heitä siellä.

– Siperia opettaa. He, jotka säilyvät hengissä ensimmäisen viikon, ovat jo oppineet jotain, Toveri toteaa.

Käihkö kertoo, että osa värvätyistä on ehditty jo lähettää takaisin kotiinkin.

– Viranomaiset eivät selvästi ole pystyneet tekemään yhteistyötä. Ei heillä ole kokemusta liikekannallepanosta toisen maailmansodan jälkeen. Mutta kyllä hekin (ajan myötä) oppivat tekemään sitä paremmin.

Toverin mukaan haasteena ovat myös varusteet.

– Videoiden perusteella (miehille on annettu) ruosteisia rynnäkkökivääreitä, mutta ensihoitovälineitä ei ole ollut antaa. Teoriassa Venäjällä on paljon materiaalia ja varusteita varastoissa, mutta valtaosa niistä on niin huonossa kunnossa, että niitä ei voi käyttää ennen mittavaa korjausta.

Käihkö kiinnittää huomionsa lisäksi joukkojen motivaatioon ja moraaliin.

– Eihän se paranna venäläisjoukkojen huonoa moraalia, että ihmisiä sinne viedään väkivalloin.

Omaehtoinen liikekannallepano toiminut virallista paremmin

Osa asevelvollisuusikäisistä on lähtenyt maasta liikekannallepanoa karkuun. Tämä Toverin ”omaehtoiseksi liikekannallepanoksi” luonnehtima liikehdintä on toiminut hänen mukaansa paljon paremmin kuin virallinen.

– Virallisten lähteiden mukaan 260 000 asevelvollisuusikäistä on poistunut maasta muutamassa päivässä, eivätkä rajat ole vieläkään kiinni, vaikka siellä asiasta kovasti keskustelua käydään. Georgian rajalla on kahden vuorokauden jono päästä yli.

Käihkön mukaan Venäjällä huhutaan, että rajat pannaan kiinni tänään.

Vallatuilta alueilta voidaan viedä ihmisiä sotimaan omaa kansaa vastaan

Venäjän ukrainalta valtaamilla alueilla järjestämä niin sanottu kansanäänestys alueiden Venäjään liittymisestä päättyy tänään. Perjantaina alkaneet lumeäänestyksiä järjestettiin Luhanskin, Donetskin, Zaporizhzhjan ja Hersonin alueilla.

Ukrainalaisten mukaan äänestyksiin on liittynyt lukuisia väärinkäytöksiä. Ihmisiä on muun muassa kielletty poistumasta alueilta ennen kuin äänestykset on pidetty. Heitä on myös uhkailtu, viety väkisin äänestämään ja uhattu ottaa vangiksi, jos he eivät äänestä.

Länsimaat ovat sanoneet, ettei äänestyksillä ole mitään merkitystä ja niiden tulokset ovat mitättömiä.

Toverin arvion mukaan duuma hyväksyy tuloksen alueiden liittämisestä Venäjään hyvin nopealla aikataululla.

Käihkön mukaan käytännössä venäläisviranomaiset alkavat toimia alueilla aiempaa selvästi näkyvämmin. He voivat myös pakkovärvätä ukrainalaisia alueilta Venäjän joukkoihin sotimaan. 

– Sillä eihän se Moskovaan vaikuta, jos ukrainalaisia kuolee taisteluissa ukrainalaisia vastaan, Käihkö sanoo.

– Zaporizhzhjan ja Hersonin alueilla venäläiset ovat yrittäneet rakentaa paikallista ukrainalaista hallintoa huonolla menestyksellä. Ihmiset eivät halua osallistua sellaiseen ja toisaalta siihen osallistuneita pidetään maanpettureina, ja heitä vastaan on tehty salamurhaiskuja. Käytännössä hallinto rakennetaan siis venäläisistä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja