Putin sanoo, että liikekannallepanossa tehdyt virheet on korjattava – MTV seurasi sotaa 29. syyskuuta

9:10
Katso myös: Venäjä liittämässä Ukrainan alueita itseensä

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 29. syyskuuta. 

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Suomi valmistelee 9. puolustusapupakettia Ukrainalle
  • Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta keskiviikkona 21. syyskuuta
  • Arviolta 200 000 palvelusikäistä miestä on paennut Venäjältä viikon aikana
  • Presidentti Putinin kertonee Ukrainan alueiden liittämisestä Venäjään lähipäivinä
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Perjantain seuranta-artikkelin löydät täältä.

23.37: Putin sanoo, että liikekannallepanossa tehdyt virheet on korjattava

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi torstaisessa puheessaan, että liikekannallepano on herättänyt monia kysymyksiä ja sen aikan tehdyt virheet on nyt korjattava. 

Viranomaiset ja kansalaiset ovat ilmaisseet julkisesti ja laajasti tyytymättömyyttään viime viikolla ilmoitetun liikekannallepanon toteutuksesta. Mukana on paljon valituksia siitä, että virkamiehet ovat lähettäneet kutsuntapapereita sotilaspalvelukseen kelpaamattomille miehille. Putinin puheesta kertoi Reuters.

Putin myönsi, että liikekannallepanossa on tapahtunut virheitä.

Tämä koskee niitä kansalaisia, joilla on oikeus lykkäykseen. Esimerkiksi isät joilla on paljon lapsia tai ihmisiä jotka kärsivät kroonisista sairauksista. Jokainen tapaus on tärkeä käsitellä erikseen. Jos virhe on tapahtunut, toistan että se pitäisi korjata ja ne ihmiset päästää koteihinsa, jotka on nostettu rintamalle kohtuuttomasti.

 Putin mainitsi esimerkkejä joissa erikoisosaamisesta huolimatta sotilas on sijoitettu hänen osaamistaan vastaamattomiin tehtäviin.

– Mutta ne vapaaehtoiset. Jotka tulevat ilmoittautumaan joukkoihin omasta vapaasta tahdostaan – ja heitä on paljon – heidän käsketään lähteä kotiin, koska heillä ei kuulemma ole vaadittavaa sotilaallista erikoisosaamista ja niin edelleen, on muitakin tekosyitä. Kaikki tämä pitäisi korjata ilman turhaa hälinää, rauhallisesti, Putin sanoi.

Putin sanoi myös jälleen, että henkilöt, jotka ovat käyneet armeijan ja joilla on erikoisosaamista ja kokemusta, pitäisi kutsua ensin.

23.05: Zelenskyi: "Venäjä voi välttää sodan tuhoisimmat seuraukset, jos Putin pysäytetään" 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi torstai-iltana puheessaan, että Venäjä voisi välttää sodan tuhoisimmat seuraukset Ukrainaa vastaan, mutta sen tapahtumiseksi presidentti Vladimir Putin on pysäytettävä. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters. 

Zelenskyi sanoi myös, että Kremlin suunnittelema neljän Ukrainan alueen liittäminen osaksi Venäjää ei tuota toivottuja tuloksia. Sen sijaan Venäjä liittää itsensä erottamattomasti laittomaan "katastrofiin".

21.49: Putin syytti "kansainvälistä terrorismia" Nord Stream -kaasuputkien vuodoista

Venäjän presidentti Vladimir Putin syyttää "kansainvälistä terrorismia" Nord Stream -kaasuputkien vuodoista. Putin esitti näkemyksensä puhelinkeskustelussa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa. Kreml julkisti keskustelusta tietoja.

Kremlin mukaan Putin arvioi tapahtunutta puhelussa "ennennäkemättömäksi sabotaasiksi, kansainväliseksi terroriteoksi Nord Stream -kaasuputkia kohtaan".

20.54: Risto E. J. Penttilä Venäjän tapahtumista: "Puhutaan jo siitä, pysyykö Putin vallassa vai ei"

Venäjän alueliitokset Ukrainassa, liikekannallepano ja vuotavat kaasuputket kielivät kansainvälisen politiikan asiantuntijan mukaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin paniikista huonosti edenneen hyökkäyksen takia. 

– Sota on mennyt helkkarin huonosti, MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä tiivistää.

– Näillä toimilla Venäjä yrittää osoittaa sen, että sillä on aloite ja että se pystyy kontrolloimaan. 

Riippumattoman venäläismedian Meduzan saamissa presidentinhallinnon ohjeissa sanotaan, että Venäjä ei ole sodassa Ukrainan vaan Naton kanssa. 

Miten vakavalta tämä kuulostaa?

–  No kuulostaahan se vakavalta, mutta viesti on tarkoitettu venäläisille. Nyt on vaarana Putinin kannalta se, että tuki loppuu. Siksi puhutaan suuresta isänmaallisesta sodasta. Jotta kansalaistottelemattomuus ei leviäisi, ja että saataisiin mobilisaatio tehtyä.

– Puhutaan jo siitä, pysyykö Putin vallassa vai ei ja otetaan kaikki retoriset ja myös sotilaalliset keinot käyttöön. Mielenkiintoista on se, että toimet eivät tapahdu rintamalla vaan muualla.

Mitä Venäjältä sitten voi odottaa seuraavaksi?

– Yllätyksiä, Penttilä varoittaa. 

2:14
Risto E. J. Penttilä: Alueliitokset ja liikekannallepano ovat Putinin hätähuuto, kun Venäjän korttitalo romahtaa

18.25: Putin: Ukrainan konflikti Neuvostoliiton romahtamisen seuraus

Venäjän presidentti Vladimir Putin väittää lännen olevan valmis yllyttämään ihmisiä vallankumouksiin ja "verilöylyyn" missä tahansa maassa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Putin puhui tänään etäyhteydellä entisten neuvostovaltioiden tiedustelupalveluiden johtajille.

Putin sanoi puheessaan uutistoimisto AFP:n mukaan myös, että konfliktit Ukrainassa ja muualla entisen Neuvostoliiton alueella johtuvat entisen suurvallan romahtamisesta.

– Riittää, kun katsotaan, mitä tapahtuu nyt Venäjän ja Ukrainan välillä ja mitä tapahtuu joidenkin entisten neuvostotasavaltojen rajoilla. Kaikki tämä on tietenkin seurausta Neuvostoliiton romahduksesta, Putin sanoi televisioidussa kokouksessa.

17.45 Putin kosiskelee pohjoisamerikkalaisia kiekkoilijoita jäämään Venäjälle

Yhdysvallat ja Kanada ovat kehottaneet venäläisvetoisessa KHL-jääkiekkoliigassa kiekkoilevia pelaajiaan jättämään Venäjän tämän epävarman tilanteen takia.

Venäjän presidentti Vladimir Putin vakuuttaa, että ulkomaalaiset urheilijat ovat tervetulleita Venäjälle. Hän esitti näkemyksensä venäläisessä urheilufoorumissa.

Yhdysvaltain Moskovan-suurlähetystö varoitti Putinin osittaisen liikekannallepanon jälkeen amerikkalaispelaajiaan, että nämä voidaan kaksoiskansalaisina mobilisoida sotarintamalle.

KHL:ssä kiekkoilee yli 60 pohjoisamerikkalaista pelaajaa. 

17.38: Suomen valtionjohto tuomitsee Venäjän alueliitoshankkeet

Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.) ovat tviiteissään tuominneet Venäjän aikeet liittää itseensä Ukrainalle kuuluvia alueita.

– Sanon tämän jälleen: Tämä niin sanottu kansanäänestys ei vaikuta Ukrainan rajoihin; ne eivät muuta karttakuvaa,  Niinistö tviittaa.

Marin kirjoittaa tviitissään, ettei Venäjän laittomia valekansanäänestyksiä tulla koskaan tunnustamaan.

16.50: Zelenskyi järjestää hätäkokouksen huomenna

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kutsunut maan turvallisuus- ja puolustusviranomaiset hätäkokoukseen huomenna perjantaina. 

Zelenskyin tiedottaja kertoi asiasta uutistoimisto Reutersin mukaan tänään sen jälkeen, kun Venäjän presidentin Vladimir Putinin oli kerrottu virallistavan huomenna Ukrainan Donetskin, Luhanskin, Zaporizhzhjan ja Hersonin liittämisen Venäjään.

Putin pitää huomenna merkittävän linjapuheen.

Zelenskyin koollekutsuman hätäkokouksen sisällöstä kerrotaan tiedottajan mukaan tarkemmin myöhemmin.

16.20: Valko-Venäjä valmistautuu vastaanottamaan 20 000 Venäjän sotilasta alueelleen

Valko-Venäjä aikoo ottaa vastaan 20 000 liikekannallepanon myötä saatua venäläissotilasta maahansa. Sotilaat ovat osa joukkoja, jotka Venäjä on koonnut osittaisen liikekannallepanonsa jälkeen. Joukot täydentävät Valko-Venäjälle jo aiemmin sijoitettuja joukkoja.

Asiasta kertoi Ukrainan puolustusministeriö tänään torstaina.

Valko-Venäjä käyttää siviilikohteita, rakennuksia ja autoja sotilaiden majoittamiseen ja kuljettamiseen. Venäjä on myös ohjeistanut paikallisia viranomaisia avustamaan Venäjää Valko-Venäjällä oleskelevien venäläisten värväämisessä rintamalle, raportissa kerrotaan.

25. tätä kuuta riippumaton venäläismedia Novaja Gazeta uutisoi, että 260 000 venäläistä on paennut maasta osittaisen liikekannallepanon julistamisen jälkeen.

Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenka on sanonut, ettei hän aio julistaa liikekannallepanoa Valko-Venäjällä.    

13.24: Venäläisten ylettömiä käteisnostoja rajoitetaan Nosto-automaateilla

Nosto-käteisautomaatit keskeyttää China UnionPay -korttien toiminnan automaateissaan maanantaista lähtien.

Venäläiset ovat viime viikkoina tyhjentäneet Suomen itärajalla Nosto-käteisautomaatteja jopa tunneissa, automaatteja pyörittävä yritys sanoo. Sen mukaan yksittäisellä kansainvälisellä, ei-sanktioidulla kortilla on voitu nostaa jopa kymmeniä tuhansia euroja.

– Suomessa olevien käteisautomaattien ensisijainen tehtävä on palvella suomalaisia käteistarpeissa, Nosto-käteisautomaattien Suomen maajohtaja Risto Lepo perustelee päätöstä.

Yhtiön mukaan China UnionPay -korteilla tehtyjen nostojen ja eurojen määrät ovat viime viikkoina "moninsatakertaistuneet" vuodentakaiseen verrattuna.

– Käteisnostojen summat ovat olleet pahimmillaan niin suuria, ettei kyse voi olla yksityisten venäläisten turistien ostoksista Suomen puolella, Lepo sanoo.

13.03: Kreml: Putinilta puhe huomenna

Kreml kertoo, että Ukrainan alueiden Venäjään liittämisen allekirjoitusseremonia pidetään huomenna. Vladimir Putin tulee pitämään tässä yhteydessä merkittävän linjapuheen. Hän myös tapaa vallattujen alueiden johtoa.

11.16: Yli 60 % Suomessa asuvat venäjänkielisistä ei pidä Venäjän hyökkäyssotaa oikeutettuna

Lähes viidennes Suomessa asuvista venäjänkielisistä pitää Venäjän sotilaallista toimintaa Ukrainassa oikeutettuna. 

64 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että Venäjän sotilaallinen toiminta Ukrainassa ei ole oikeutettua. Vastaajista 10 prosenttia ei osannut vastata ja 9 prosenttia ei halunnut vastata kysymykseen.

Eniten sotilaallista toimintaa hyväksyivät 45-vuotiaat ja sitä vanhemmat vastaajat, suurinta kielteisyys oli nuoremmilla vastaajilla. Molempia mielipiteitä oli kuitenkin kaikissa ikäryhmissä.

Tutkimukseen haastateltiin runsaat 1 600 ihmistä, mikä vastasi edustavaa otosta Suomen venäjänkielisistä. Tutkimuksen toteutti Innolink, ja se tehtiin puhelinhaastatteluina kesä–heinäkuussa.

10.49: Asiantuntija: Miehitystä ja aivopesua jatketaan

Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtajan Hanna Smithin mukaan Venäjä aikoo joka tapauksessa liittää neljä Ukrainan aluetta – Donetskin, Luhanskin, Hersonin ja Zaporizhzhajan – itseensä ennemmin tai myöhemmin.

Venäjä aikoo myös vaimentaa liittymistä vastustavat äänet vaikka väkivalloin valtaamillaan alueilla. 

– Tätä miehitystä ja aivopesua jatketaan. Kokonaisuudessaan tätä historiallista narratiiviä [=kertomusta] viedään eteenpäin. Varmasti sitten tehdään pidätyksiäkin niitä vastaan, jotka eivät hyväksy Venäjää.

– Olemme nähneet, mitä Venäjän miehittämillä alueilla on tapahtunut. Ne ovat olleet aika kauheita uutisia, Smith totesi Uutisaamussa aiemmin tänään. 

9:10
Venäjä liittämässä Ukrainan alueita itseensä – katso Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtajan Hanna Smithin haastattelu!

10.05: Venäjä aloittaa oman tutkintansa Nord Stream -vuotojen osalta – kiistää osallisuutensa niihin

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB on aloittanut Nord Stream -kaasuputkeen tehdyistä iskuista oman tutkintansa. Venäjä ilmoittaa tutkivansa kaasuvuotoja kansainvälisenä terrorismina, kertoo uutistoimisto Interfax Reutersin mukaan. 

Venäjän viranomaiset katsovat, että Venäjä on kärsinyt "merkittävistä taloudellisista vahingoista" Nord Stream -sabotaasin takia. 

Venäjä itse kiistää osallisuuteensa Nord Streamin -kaasuputkissa tapahtuneisiin räjähdyksiin ja pitää syytöksiä "todella mielipuolisina".

9.23: Asiantuntijan mukaan Venäjän sotilaallinen kyvykkyys on nyt lähinnä vain sotkemista

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan Ukraina on syönyt Venäjän sotilaallista kykyä siinä määrin, ettei jäljellä ole kuin "kykyä lähinnä sotkemiseen, sabotaaseihin ja pelon herättämiseen".

– Pelkokin herään vain, jos annamme sen tapahtua, Aaltola muistuttaa. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

9.17: Liki 66 000 venäläistä on saapunut Eurooppaan viikon aikana

Liki 66 000 venäläistä on tullut Eurooppaan sen jälkeen, kun presidentti Vladimir Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta, uutisoi AFP. 

Kaikkiaan Venäjältä on paennut yli 260 000 ihmistä sen jälkeen, kun liikekannallepano julistettiin. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

7.39: "Eskalaatio mahdollinen, myös iskut muualle"

Tilanteet muuttuvat nyt nopeasti, kirjoittaa sotatieteiden tohtori Jarno Limnell viitaten osittaiseen liikekannallepanoon, valekansanäänestyksiin sekä Nord Steam -sabotaasiin, jotka kaikki ovat tapahtuneet vain viikon sisällä.

Limnéllin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putinilla ei näytä olevan rajoitteita – ja siihen on hyvä varautua. 

– Eskalaatio mahdollinen, myös iskut muualle. Energia-infran kohteita ja kybermaailmaa kannattaa nyt seurata. 

– Me pärjäämme, Limnéll kuitenkin vakuuttaa. 

Jos tviittiketju ei näy, voit katsoa sen täältä

7.24: Venäläiset ovat tyytymättömiä maansa hallintoon

Venäläinen riippumaton media Meduza kertoo verkkosivuillaan, että Venäjän yksi tämän hetken suurimmista ongelmista on venäläisten tyytymättömyys siihen, miten viime viikon keskiviikkona julistettu osittainen liikekannallepano on toteutettu ja toteutunut. 

Meduzan lähteiden mukaan Kremlin määräyksestä järjestetty mielipidekysely, jonka tuloksia median lähteet eivät kertoneet tarkasti, osoittavat, että "kaikki venäläiset ovat järkyttyneitä" – eivätkä venäläiset viranomaiset luonnollisesti tuloksista pitäneet. 

7.07: Vetkutteleeko Venäjä Ukrainan alueiden liittämisen kanssa?

Riippumaton venäläismedia Meduza kertoo "Kremliä lähellä oleviin lähteisiinsä" vedoten, että Venäjä ei välttämättä pidä kiirettä Ukrainan alueiden liittämisen suhteen.

Aiemmin on ennakoitu, että Vladimir Putin ilmoittaisi jo huomenna perjantaina alueiden liittämisestä Venäjään, sillä valekansanäänestykset ja niihin liittyvät menettelyt piti aiempien mediatietojen mukaan olla valmiina 30. syyskuuta mennessä. 

Donetskissa, Luhanskissa, Hersonissa ja Zaporizhzhjassa järjestettiin "kansanäänestykset", joiden tulos on laajalti kyseenalaistettu. 

Meduzan mukaan saattaa olla niin, että alueiden liittämisestä keskustellaan ja mahdollisesti päätetään vasta lokakuun alussa. 

Miksi Venäjä haluaisi vetkutella asian kanssa? 

Meduza arvioi lähteisiinsä viitaten, että Venäjä haluaa pitää alueita eräänalisena vipuvartena mitä tulee neuvotteluihin länsimaiden kanssa. 

Lisäksi Venäjällä pelätään, että alueiden liittäminen saattaa suututtaa venäläisiä entisestään. Venäläisten tyytymättömyys maan hallintoa kohtaan on viime aikoina lisääntynyt. Osittainen liikekannallepano on vain lisännyt sitä.

Kansalaiset ovat "äänestäneet jaloillaan" ja yli 260 000 venäläistä on paennut maasta

5.29: Dnepr-joki on Putinille kynnyskysymys

Kenraalimajuri evp. Harri Ohra-aho arvioi Twitter-tilillään, että Venäläisjoukkojen pitäminen Dnepr-joen länsipuolella on Venäjän presidentti Vladimir Putinille kynnyskysymys. 

– Hän ei halua Hersonista tulevan toista Harkovaa. Siksi hän ei kuuntele sotilaskomentajien neuvoa vetäytyä, Ohra-aho pohtii. 

Ohra-aho toteaa, että koska vetäytyminen ei ole vaihtoehto, venäläisjoukkoja – tässä tapauksessa "kouluttamattomia reserviläisiä" – siirretään alueelle. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

5.28: Suomi valmistelee 9. apupakettia Ukrainalle

Suomi valmistelee täyttä häkää järjestyksessään 9. apupakettia Ukrainalle. Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) arvioi, että päätöksiä paketista voidaan tehdä lokakuun alkupuolella. 

– Meillä on tarkoitus jatkaa puolustustarvikeapua Ukrainalle. Ukraina tarvitsee atukea ja me olemme näissä talkoissa mukana, Kaikkonen muotoili tiedotustilaisuudessa keskiviikkoiltana hallituksen iltakoulun jälkeen.

Seuranta jatkuu videon jälkeen.

27:15
Katso hallituksen tiedotustilaisuus: Näin mministerit kommentoivat Suomen ja Euroopan turvallisuustilannetta

Keskiviikko 28.9. 

23.07: Yhdysvalloilta 1,1 miljardin dollarin asepaketti Ukrainalle

Reutersin mukaan Yhdysvaltojen antama 1,1 miljardin dollarin asepaketti sisältää 18 HIMARS-raketinjärjestelmää, niihin liittyviä ammuksia sekä erilaisia lennokkien torjunta- ja tutkajärjestelmiä.

Asepaketti sisältää myös muun muassa satoja ajoneuvoja, kymmeniä kuorma-autoja ja perävaunuja raskaan kaluston kuljettamiseen sekä kaksi tutkaa, joilla seurataan miehittämättömiä ilmajärjestelmiä.

20.32: Mika Aaltola peräänkuuluttaa malttia Venäjän provosointiyritysten kanssa

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola kirjoittaa Twitterissä, miten Venäjä yritti ”häikäisevää kampanjaa” Ukrainassa keväällä, mutta epäonnistui.

– Nyt savijaloin seisoen yritetään samaa. Erilaisia Mainilan laukauksia, isoja julistuksia, tekoäänestyksiä, Aaltola kirjoittaa.

Näillä Aaltola viittaa Nord Stream -kaasuputkien sabotointiin, jonka tekijäksi Venäjää laajasti epäillään, osittaisen liikekannallepanon julistamiseen sekä Ukrainassa miehitettyjen alueiden lavastettuihin kansanäänestyksiin.

Venäjän sisäpoliittisiin, ulkoapäin katsottuna uhkarohkeilta vaikuttaviin peliliikkeisiin on suhtauduttava varauksella.

– Se ottaa käyttöönsä kaikki valtansa rippeetkin. Keskeistä juonelle on se, että olemme valmiita vaikka romahtamaan, että voisimme uhmata länttä.

– Pyritään luomaan kuvaa jopa itsemurhaisesta missiosta, jotta pelkoa ja kunnioitusta löytyisi. Maltti on tämän edessä hyvä säilyttää, Aaltola kirjoittaa.

Jos tviittiketju ei näy, voit lukea sen täältä

19.40: Moskovan Punaiselle torille alettu rakentaa lavaa mahdollisesti Putinin puhetta varten

Moskovan Punaiselle torille on jo alettu rakentaa suurta lavaa, jonka lavasteissa toivotetaan Ukrainan miehitetyt alueet tervetulleeksi osaksi Venäjää.

Presidentti Vladimir Putinin odotetaan ilmoittavan Donetskin, Luhanskin, Hersonin ja Zaporizhzhjan liittämisestä Venäjään lähipäivinä. Epävirallisten tietojen mukaan tämä tapahtuisi perjantaina.

Kremlin edustalla Punaisella torilla kuvattiin keskiviikkona suurehkon lavan rakennustöitä.

– Donetsk, Luhansk, Zaporizhzhja, Herson – yhdessä ikuisesti, lavaa koristavissa kylteissä lukee.

Ei ole varmaa, mitä varten lavaa rakennetaan, mutta sen arvellaan liittyvän mahdolliseen Putinin puheeseen, jossa hän julistaa nämä alueet osaksi Venäjää.

Katso lisää videolta: 

1:49

19.30: EU esittää uusia pakotteita Venäjälle

EU-komissio esittää kahdeksannessa pakotepaketissaan muun muassa erilaisia vienti- ja tuontikieltoja, hintakattoa venäläiselle öljylle sekä uusia henkilöpakotteita.

Pakotepaketin esittelivät tiedotustilaisuudessa komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja EU:n ulkopolitiikkaa johtava Josep Borrell.

Lue keskiviikon sotaseuranta täältä

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja