Toveri kaasuputken vuodosta: Venäjä on valmistellut vedenalaisen infrastruktuurin rikkomista jo vuosia – "Varoitus lännelle"

1:22
Katso myös: Nord Streamin luona havaittiin räjähdyksiä, tällaisia olivat ensimmäiset kuvat vuotokohdalta

Kenraalimajuri evp. Pekka Toverin mukaan ei ole epäilystäkään siitä, mikä taho on Nord Stream -kaasuputkien rikkoutumisten taustalla.

Puolustusvoimien pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri toteaa Twitterissä, että Venäjä on valmistellut ja harjoitellut vedenalaisen infrastruktuurin rikkomista jo vuosia ja Nord Streamin ongelmat johtuvat itänaapuristamme.

Nord Stream 1 -kaasuputkessa havaittiin eilen tiistaina vuoto kahdessa kohtaa. Yksi vuodoista on Ruotsin ja yksi Tanskan talousalueella. Maanantaina Nord Stream 2 -putkessa havaittiin vuoto Tanskan lähellä.

Ruotsin yleisradio SVT kertoi eilen, että sekä Ruotsin että Tanskan seismologiset keskukset rekisteröivät maanantaina Itämerellä kaksi voimakasta vedenalaista räjähdystä alueella, jolla Nord Stream -kaasuvuodot tapahtuivat.

Sveriges Radion mukaan Ruotsin poliisi on tehnyt kaasuvuodoista rikosilmoituksen. Tapahtunutta tutkitaan tällä hetkellä törkeänä tuhotyönä.

3:46
Katso myös: Videomateriaalia mereltä: Tältä Nord Streamin vuoto näyttää

Länsi sai varoituksen

Toverin mukaan putkirikot ovat Venäjän varoitus lännelle.

– Venäjä on tiedustellut, valmistellut ja harjoitellut vedenalaisen infrastruktuurin kuten kaasuputkien ja tietoliikennekaapelien rikkomista jo vuosia. Nyt on annettu selkeä varoitus lännelle, syy yritetään vierittää jonkin muun tahon niskaan pelikentän sekoittamiseksi, Toveri tviittaa.

Toverin muukaan Venäjä pyrkii levittämään pelkoa ja epävarmuutta kansalaisten keskuudessa "eikä kaihda mitään keinoja sen tekemiseksi". 

– Vedenalainen infra on hyvä kohde, koska sitä on vaikea suojata. Uudet iskut aiheuttaisivat epävarmuutta jo muutenkin herkillä energiamarkkinoilla, Toveri jatkaa.

Von der Leyen: Nord Stream -vuodot johtuivat sabotaasista 

Monet muutkin tahot ovat sitä mieltä, että rikot kaasuputkissa eivät ole syntyneet vahingossa ja sattumalta. 

Nord Stream -kaasuvuodot johtuivat sabotaasista, sanoo muun muassa EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen Twitterissä.

Hänen mukaansa nyt on ensiarvoisen tärkeää tutkia tapahtunutta ja saada täysi selvyys sen syistä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja