Video näyttää valtavat jonot: Kazakstan kriisissä venäläisvirran takia – hotellit täynnä ja vuokrat nousseet pilviin

Noin 100 000 venäläistä on lyhyen ajan sisällä saapunut Kazakstaniin. Uutistoimisto Reutersin mukaan suuri venäläisten määrä on rasittanut laajan, mutta harvaan asutun Kazakstanin infrastruktuuria. Hotellit ja hostellit ovat täynnä, ja vuokrat ovat nousseet pilviin.

Viikko sitten Venäjän presidentti julisti liikekannallepanon, joka on saanut kutsuntaikäisiä miehiä pakenemaan maasta sankoin joukoin.

Moni maa harkitsee venäläisrajojen sulkemista, mutta Kazakstan ei toistaiseksi aio sulkea rajaansa Venäjän kanssa. Uutistoimisto Reutersin julkaisemalla videolla näkyy, kuinka venäläiset nuoret miehet jonottavat Kazakstanin Uralskin kaupungissa lähellä Venäjän vastaista rajaa. 

Venäläiset jakavat mielipiteitä

Kazakstan on venäläisille kätevä pakomaa. Venäläiset eivät tarvitse viisumia tai edes passia päästäkseen Kazakstaniin, ainoastaan venäläisen henkilöllisyystodistuksensa. Venäjän kieltä puhutaan myös laajalti maassa, jossa asuu suuri etninen venäläisvähemmistö, kertoo Reuters.

Osa kazakstanilaisista on jo vaatinut rajojen sulkemista tai venäläisten maahantulon rajoittamista, kun taas osa on järjestänyt kohtaamispaikkoja saapuville venäläisille ja perustanut vapaaehtoisverkostoja, jotka auttavat heitä löytämään suojaa.

Reutersin mukaan Kazakstanin presidentti Kasym-Žomart Tokajev kehotti kärsivällisyyteen ja suvaitsevaisuuteen. Hänen hallintonsa ilmoitti jo aiemmin, ettei tue Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

– Tänne on viime päivinä tullut paljon ihmisiä Venäjältä. Suurin osa heistä joutui lähtemään epätoivoisen tilanteen vuoksi, hän sanoi puheessaan tiistaina. 

– Meidän on pidettävä heistä huolta ja varmistettava heidän turvallisuutensa. Tämä on poliittinen ja humanitaarinen asia, Tokajev jatkoi.

Lue myös:

    Uusimmat