"Miehet pitävät meitä seksileluinaan, olemme täysin heidän armoillaan" – Karu raportti Pohjois-Koreasta: Naisten kokema seksuaalinen väkivalta on niin yleistä, että se luetaan jo osaksi normaalia elämää

Raportti: Raiskaukset arkipäivää Pohjois-Koreassa 0:51

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) on julkaissut raportin, josta käy ilmi pohjoiskorealaisten naisten kokema seksuaalinen hyväksikäyttö ja ahdistelu suljetussa valtiossa.

Ihmisoikeusjärjestön mukaan naisten kokema seksuaalinen väkivalta on niin yleistä Pohjois-Koreassa, että se luetaan jo osaksi normaalia elämää. HRW toteutti seksuaalisen väkivallan raporttinsa haastattelemalla 106 Pohjois-Koreasta paennutta henkilöä.

Tähän joukkoon kuuluu 72 naista, 4 tyttöä ja 30 miestä.

Raportin tulokset ovat karmeaa luettavaa.

– Miehet pitävät meitä seksileluinaan. Olemme täysin heidän armoillansa, kertoo Pohjois-Koreasta paennut Oh Jung-Hee raportin kirjoittajille.

Seksuaalinen väkivalta normaalia

HRW:n raportin mukaan osa naisista kokee seksuaalisen väkivallan jo niin normaaliksi, etteivät he ajattele siinä olevan mitään poikkeavaa. Seksuaalista väkivaltaa harjoittavat raportin mukaan melkein kaikki valta-asemissa olevat miehet, aina korkea-arvoisista virkamiehistä poliisiin, sotilaisiin ja vanginvartijoihin.

Haastatellut kertovat myös, ettei naisilla ole muuta valintaa kuin totella, jos korkeampiarvoisempi mies päättää heidät valita kohteekseen.

Yksi poliisin kuulustelemaksi joutunut nainen kertoo kuulustelujen johtaneen lopulta ahdisteluun.

– Hän laittoi minut istumaan aivan hänen lähellensä ja koski minua jalkojeni välistä. Elämäni oli hänen käsissään, joten tein kaiken, mitä hän halusi. Miten olisin voinut tehdä muuta?, kertoo Park Young-hee raportissa.

"Öisin itkettää, enkä edes tiedä miksi"

– Öisin itkettää, enkä edes tiedä miksi, Jung-hee kertoo.

HRW kertoo, että naisten asema maassa on heikko. Jos seksuaalinen väkivalta tulee julki, voidaan naiset pahimmillaan erottaa esimerkiksi yliopistosta tai heidän perheensä hylätä heidät häpeän takia.

HRW vaatii raporttinsa pohjalta, että Pohjois-Korea tunnustaisi maan seksuaalista väkivaltaa koskevan ongelman ja lupaisi kohdella jokaista esiin nousevaa tapausta rikoksena.

Myös YK on aiemmissa selvityksissään syyttänyt maan hallintoa "systemaattisista, laajalle levinneistä ja törkeistä ihmisoikeusrikkeistä". 

Lue myös:

    Uusimmat