Merimelu voi jopa tappaa kaloja: Näin hillitset veneesi meteliä – kuuntele, miltä erilaiset äänet kuulostavat pinnan alla

Tältä eri äänet kuulostavat pinnan alla 1:42
Helsingin kaupunki julkaisi ääninäytteitä pinnan alta. Kuuntele videolta, miltä eri äänet kuulostavat.

Helsingin edustalla on toteutettu meluselvitys, kertoo Helsingin kaupunki.

Hiljaisuus on kadonnut jopa Itämeren syvänteistä, sillä ihmisen tuottama meteli kaikuu kaikkialla vedenpinnan alapuolella. Kyseessä on haasteellinen ilmiö siitäkin syystä, että merimelu ei häiritse ihmistä itseään. Itämeri.fi-sivuston mukaan asiaan onkin ryhdytty kiinnittämään huomiota vasta viime vuosina.

Helsingin edustalla tehdyn meluselvityksen mukaan alueella esiintyy voimakasta jaksoittaisesti toistuvaa melua. Helsingin kaupunki kertoo verkkosivuillaan, että hallitseva melulähde ovat pienet moottorialukset. Vedenalaisen melun maksimivoimakkuudet olivat selvityksen mukaan 148–163 desibeliä.

Kaupungin mukaan ihmisperäinen vedenalainen ääni voi haitata kaloja ja merinisäkkäitä aiheuttaen niille stressiä ja muutoksia käyttäytymisessä. Voimakas vedenalainen ääni voi jopa tappaa kaloja.

Vedenalainen ääni kuitenkin vaikuttaa eri kalalajeihin eri tavalla. Siinä missä osa ei häiriinny voimakkaistakaan äänistä, toiset taas reagoivat jopa vaimeampiin ääniin.

– Luonnon monimuotoisuuden vuoksi onkin tärkeää arvioida aina alueen erityispiirteet vaikutusarvion yhteydessä. Alueilla, joissa esiintyy erityisen herkkiä tai uhanalaisia kaloja, tulisi soveltaa tiukempia ajallisia ja paikallisia rajoituksia äänentuoton suhteen, kaupunki kertoo.

Miten merimelua voi hillitä?

Avomerialueiden merkittävimmäksi melunlähteiksi kerrotaan meriliikenne, mutta rannikolla meluun voi vaikuttaa myös huviveneily.

Helsingin kaupungin mukaan melutasoa on mahdollista laskea hiljentämällä vauhtia ja noudattamalla merialueiden nopeusrajoituksia.

Ison tankkerin voi kuulla oikeilla laitteilla jopa päiviä etukäteen

Vesi kuljettaa ääntä tehokkaasti, sillä ääniaallot etenevät siinä melkein viisi kertaa nopeammin kuin ilmassa.

Itämeri.fi-sivuston mukaan pienestäkin laivasta lähtee ääntä, joka voi kantaa tyynellä säällä viiden tai kymmenen kilometrin päähän.

– Ison tankkerin saattaa havaita äänimittauslaitteilla jopa päivää ennen kuin laiva tulee näkyviin, sivustolla todetaan.

Laivojakin enemmän meteliä aiheuttaa ruoppaaminen. Veden alla tehdään myös räjäytyksiä, joista on seurauksena voimakkaita melupiikkejä. Lisäksi vedenalainen rakentaminen sekä sota-alusten kaikuluotaimet tuottavat kaloja ja merinisäkkäitä häiritsevää melua.

Lue myös:

    Uusimmat