Maksimoi harjoittelun hyödyt – toimi näin treenin jälkeen

Myös treenien jälkeinen toiminta vaikuttaa siihen, kuinka paljon harjoittelu vaikuttaa kehoosi. Toimi näiden neuvojen mukaan kovan fyysisen rasituksen jälkeen. 

Ennen kovaa treeniä on hyvä lämmitellä lihaksia, ja kiinnittää huomiota muun muassa siihen, mitä pistää suuhunsa. Yhtä lailla treenien jälkeinen toiminta vaikuttaa siihen, kuinka harjoittelu muokkaa kehoasi.

Älä unohda loppuverryttelyä

Anna sydämen sykkeesi ja verenpaineesi palautua pikkuhiljaa normaalille tasolle, jotta vähentäisit loukkaantumisriskiäsi. Tee kovan harjoittelun jälkeen jotakin kevyttä aerobista. Kävele esimerkiksi juoksumatolla jonkin aikaa palauttaaksesi elintoimintosi normaalille tasolle.

Nauti välipala treenin jälkeen

Ruuan avulla jaksat treenata, ja ruoka auttaa myös lihaksiasi palautumaan treenin jälkeen. Nauti siis treenin jälkeen välipala. Parhaiten toimii sekä proteiinia että hiilihydraatteja sisältävä ruoka. Syö esimerkiksi kreikkalaista jugurttia marjojen tai pähkinöiden kera.

Älä juo alkoholia

Onko käynyt niin, että treenaat kaverisi kanssa, ja päätätte palkita itsenne oluella tai viinilasillisella heti kovan hikoilun jälkeen? Älä tee tätä virhettä enää.

Alkoholin nauttiminen treenin jälkeen hidastaa lihasten palautumista, kuivattaa elimistöäsi ja kasvattaa verihyytymien muodostumisen riskiä. Pysyttele treenin jälkeen vesilinjalla ainakin 30 minuutin ajan, mielellään pidempään - lähde terassille vasta loppuillasta.

Palaudu pitkillä yöunilla

Jotta kehosi pystyy palautumaan rankasta treenistä, tarvitset kunnon yöunet. Levon aikana keho alkaa vasta kunnolla palautumaan ja vahvistamaan lihaksia.

Ole tarkkana hygienian kanssa

Jos sinulla ei ole treenien jälkeen mitään tekemistä, etkä jaksa käydä salilla suihkussa, saatat kotona jämähtää sohvalle muutamankin tunnin ajaksi, ennen kuin viimein menet suihkuun ja vaihdat vaatteesi. Treenin jälkeen pitäisi kuitenkin käydä mahdollisimman pian suihkussa, ja vaihtaa nopeasti päälleen puhtaat vaatteet.

Hikisten kosteiden treenivaatteiden käyttö treenin jälkeen voi johtaa jopa hiivatulehduksen syntyyn. Jos et mene suihkuun pian treenin jälkeen, iholle jäänyt hiki tehostaa bakteerien kasvua, ja voi johtaa muun muassa ihottumaan.

Lue myös:

    Uusimmat