Maitomyytti pitääkin paikkansa? Voi todella pahentaa tätä inhottavaa flunssan oiretta

Flunssaan liittyviä myyttejä on useita. Yksi niistä on väite, jonka mukaan maito tekee limasta paksumpaa ja pahentaa flunssaa. Monet asiantuntijat ovat tyrmänneet väitteen myyttinä, mutta nyt julkaistu tutkimus ehdottaa toista.

Laryngoscope-julkaisussa esitelty tutkimus viittaa vahvasti siihen, että maidon juominen pahentaa flunssan oireita räkää erittävillä potilailla.

Daily Mail -lehdelle puhuneet tutkijat kertovat yllättyneensä tuloksista. He uskoivat työhön ryhtyessään voivansa tutkimuksensa avulla haudata ”maito paksuntaa limaa” -myytin lopullisesti. Useat aiemmat tutkimukset kun ovat viitanneet siihen, ettei yhteyttä ole.

Täysmaito pahensi oireita, soijamaito ei

Nyt julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin yhteensä 108 potilasta, jotka kärsivät flunssaan liittyvästä runsaasta rääntuotannosta.

Tutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa osallistujilta kiellettiin kaikki maitotuotteet kahdeksi päiväksi.

Kolmantena päivänä puolet koehenkilöistä laitettiin juomaan 350 millilitraa täymaitoa, kun taas toinen puolisko potilaista joi saman verran soijajuomaa. Molemmat juomat oli maustettu, jotta osallistujien ennakkoluulot eri juomien vaikutuksista eivät vaikuttaisi lopputulokseen.

VIDEO: Miten sairastaminen vaikuttaa liikuntaan?

17:00

Kaikkia potilaita pyydettiin pitämään kirjaa oireidensa kehittymisestä.

Jokainen potilaista koki maidottoman ruokavalion vähentävän rään määrää tutkimuksen kahtena ensimmäisenä päivänä. Seuraavina päivinä suotuisa kehitys jatkui soijamaitoa juoneiden osallistujien keskuudessa. Täysmaitoa juoneet puolestaan kokivat oireidensa pahentuneen merkittävästi.

– Kyseessä on melkoisen iso vaikutus suhteellisen lyhyessä ajassa. On kohtuullista päätellä, että jokaisen, joka kokee maidon lisäävän rään tuottamista, tulisi harkita maitotuotteiden käytön vähentämistä tai maidottoman päivän pitämistä nähdäkseen, josko oireet helpottuvat, sanoi tutkimusta tehnyt korva-, nenä- ja kurkkutauteihin erikoistunut lääkäri Adam Frosh Daily Mailille.

Ilmiölle useita selityksiä

Yksi teoria maitotuotteiden räkää lisäävälle vaikutukselle liittyy maidon sisältämään A1-beta-kaseiiniin. Kyseisen proteiini saattaa aktivoida rään tuotannossa vastuussa olevia geenejä.

Ilmiö tosin edellyttää, että proteiinit pystyvät läpäisemään suoliston ja pääsemään verenkiertoon. Tätä ei todennäköisesti tapahtuisi, jollei suoli olisi vaurioitunut tai vakavasti tulehtunut, kuten esimerkiksi harvinaisessa kystisessä fibroosissa.

On myös mahdollista, että maito muuttuu paksummaksi sekoittuessaan sylkeen. Tämä saattaisi selittää ihmisten kokemat oireet rääntuotannon lisääntymisestä.

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja