Täysmaito sittenkin parempi valinta? Tutkimus: Rasvaiset maitotuotteet eivät yhteydessä sydän- ja verisuonisairauksiin

1:27

Kaupan hyllyllä moni valitsee ostoskoriinsa mieluummin rasvatonta kuin täysmaitoa. Tuoreen tutkimuksen mukaan rasvattomat maitotuotteet eivät kuitenkaan ole täysrasvaisia tuotteita yhtään sen parempia – jopa päinvastoin. 

Videolla ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kiistää väitteen, jonka mukaan maitotuotteet aiheuttaisivat kehoon matala-asteista tulehdusta.

Rasvattomia jogurtteja, kevytjuustoja ja rasvatonta maitoa. Ajatus rasvan epäterveellisyydestä on väite, joka kummittelee monen mielessä edelleen vahvana. Geenitutkijat haluavat nyt tuoreella tutkimuksellaan kumota tämän yleisen uskomuksen.

Yhdysvaltalaistutkimuksessa tultiin nimittäin siihen tulokseen, että tyydyttynyttä rasvaa sisältävät maitotuotteet eivät ole läheskään niin haitallisia, kuin olemme tähän asti uskoneet.

Positiiviisia vaikutuksia myös kolesterolille 

Yhdysvaltalaisen Texas School of Public Health -yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan tyydyttyneitä rasvoja sisältävien maitotuotteiden käyttö ei ole yhteydessä sydän- ja verisuonitauteihin. Tutkijat tulivat tähän tulokseen seuraamalla lähes 3000 yli 65-vuotiasta amerikkalaista ja heidän rasvan käyttöään 22 vuoden aikajaksolla.

Seurantatutkimuksessa mitattiin säännöllisin väliajoin henkilöiden veren rasvahappotasoja, jotka kertovat sydän- ja verisuonien sekä aivohalvauksen riskeistä.

Tutkittuaan rasvahappojen ja tyydyttynyttä rasvaa sisältävien maitotuotteiden käyttöä tutkijat tulivat siihen tulokseen, että täysrasvaiset maitotuotteiden käytöllä ja terveysongelmilla ei ole selvää yhteyttä.

Samoihin tutkimustuloksiin on pääty myös aiemmissa tutkimuksissa. Kahden vuoden takainen, yli 15 vuotta kestänyt seurantatutkimus osoitti täysmaitoa juovilla olevan pienempi riski sairastua diabetekseen verrattuna rasvattomia maitotuotteita käyttäviin henkilöihin. 

Tänä vuonna on uutisoitu myös tanskalaistutkimuksesta, jossa täysmaidon huomattiin lisäävän hyvän kolesterolin määrää veressä. Hyvä kolesteroli alentaa sydänkohtauksen ja aivoinfarktin riskiä, sillä se kuljettaa huonoa kolesterolia valtimoista maksaan, josta se lopulta poistuu kehosta.

Rasvattomia maitotuotteita syövillä on lisäksi todettu olevan suurempi ylipainon riski rasvaisia tuotteita syöviin verrattuna. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja