Kasvimaidot MTV:n vertailussa: Purkin sisällöissä suuret erot – tässä juomassa eniten proteiinia

kasvimaidot
Maidon korvikkeita tehdään niin kookoksesta, pähkinöistä, soijasta kuin kaurasta ja riisistäkin. Kuvituskuva. Shutterstock

Kaura-, soija- vai riisijuomaa? Valinnanvaikeus saattaa iskea, kun maidon korvikkeita yrittää valita ostoskoriinsa.

Tavallista lehmänmaitoa on suositeltu suomalaiseen ruokavalioon kautta aikojen. Maitoa on pidetty tärkeänä proteiinin ja kalsiumin lähteenä.

Sittemmin maito on kuitenkin yhdistetty muun muassa erilaisiin vatsaongelmiin. Viime vuosina kasvanut kasvis- ja vegaaniruoan suosio on nostanut myös kasvimaitojen suosiota. Niin kutsutut kasvimaidot ovat erilaisia kasveista tehtyjä maidottomia juoma, joita käytetään lehmänmaidon tavoin.

MTV:n Makuja.fi -ruokasivusto vertailikin tutuimpia markkinoilta löytyviä kasvimaitoja. Kisaan ottivat osaa soija-, kaura-, riisi-, manteli-, hasselpähkinä- ja kookosjuoma.

Soija-, kaura- ja riisijuomat ovat Finelin tuotekeskiarvoja. Mantelijuoma on laskettu Alpron makeutetusta mantelijuomasta, kookosjuoma Alpron vitaminoidusta kookospähkinäjuomasta ja hasselpähkinäjuoma Alpron vitaminoidusta hasselpähkinäjuomasta.

Luvut ovat Finelin sivuilta, laskettu reseptistä ja ilmoitettu sataa grammaa kohden.

Proteiini

Kasvimaitojen proteiinimäärät vaihtelevat suuresti, jopa yllättävän suuresti. Soijauoma on vertailun kirkkain ykkönen, eikä oikeastaan mikään muu kasvimaito kapua edes lähelle sitä. Vaikka esimerkiksi pähkinät ovatkin proteiinipitoisia, kannattaa muistaa, että pähkinästä tehdyt juomat sisältävät yleensä vain muutamia prosentteja itse pähkinää.

1. Soijajuoma: 3,1 grammaa
2. Kaurajuoma: 1,2 grammaa
3. Riisijuoma: 0,6 grammaa
4. Mantelijuoma: 0,5 grammaa
5. Hasselpähkinäjuoma: 0,3 grammaa
5. Kookosjuoma: 0,3 grammaa

Sokeri

Vähäproteiiniset pähkinäjuomat sisältävät myös enemmän sokeria verrattuna muihin vaihtoehtoihin. Markkinoilta löytyy kuitenkin muita pähkinöistä tehtyjä vaihtoehtoja, jotka ovat makeuttamattomia ja joissa sokerimäärät voivat olla jopa kookosjuoman luokkaa.

1. Hasselpähkinäjuoma: 3,1 grammaa
2. Mantelijuoma: 3,0 grammaa
3. Riisijuoma: 2,7 grammaa
4. Kaurajuoma: 2,3 grammaa
5. Soijajuoma: 1,5 grammaa
6. Kookosjuoma: 0,2 grammaa

Rasva

Kasvimaitojen rasvapitoisuuksissa sen sijaan ei ole niin suuria eroja. Tyydyttynyttä rasvaa selkeästi eniten oli kookosjuomassa (jopa 0,9 grammaa). Soijajuomassa tyydyttynyttä rasvaa oli 0,3 grammaa, kun muissa vaihtoehdoissa määrä oli vain yhden gramman tai vähemmän.

1. Soijajuoma: 1,8 grammaa
2. Hasselpähkinäjuoma: 1,5 grammaa
3. Riisijuoma: 1,2 grammaa
4. Kaurajuoma: 1,1 grammaa
4. Kookosjuoma: 1,1 grammaa
5. Mantelijuoma: 1,0 grammaa

Kalsium

Finelin mukaan tavallisessa maidossa on keskimäärin noin 121.7 milligrammaa kalsiumia. Proteiinivertailussa huonosti pärjänneet kookos-, hassel- ja mantelijuoma taas kunnostautuvat tällä osa-alueella selkeästi muihin vaihtoehtoihin verrattuna.

1. Mantelijuoma: 120.0 milligrammaa
1. Hasselpähkinäjuoma: 120.0 milligrammaa
1 Kookosjuoma: 120.0 milligrammaa
2. Soijajuoma: 101.7 milligrammaa
3. Kaurajuoma: 97.1 milligrammaa
4. Riisijuoma: 91.0 milligrammaa

D-vitamiini

D-vitamiinia tarvitaan kalsiumin imeytymiseen, ja siksi se onkin tärkeä osa maitojuomia. Kalsiumpommit manteli, hasselpähkinä ja kookos pärjäävät parhaiten myös tällä osastolla.

1. Mantelijuoma: 0.8 mikrogrammaa
1. Hasselpähkinäjuoma: 0.8 mikrogrammaa
1. Kookosjuoma: 0.8 mikrogrammaa
2. Kaurajuoma: 0.4 mikrogrammaa
3. Soijajuoma: 0.3 mikrogrammaa
4. Riisijuoma: 0.3 mikrogrammaa

Lähde: Finel

***

1:27

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja