Maitoa vai ei? Laaja tutkimus: Maitotuotteiden kulutusta ei kannata vähentää terveyssyistä

1:27

Tuoreen tutkimuksen mukaan maitopohjaisten tuotteiden, kuten juuston ja jogurtin, kulutusta ei pidä terveyssyistä vähentää. Runsaasti maitoa juovien tulisi edelleen pitäytyä täysmaidon sijaan rasvattomassa tai vähärasvaisessa vaihtoehdossa.

Videolla ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen vastaa kysymykseen, aiheuttavatko maitotuotteet matala-asteista tulehdusta.

Maitotuotteiden on ajateltu olevan terveysriski niiden sisältämän tyydyttyneen rasvan vuoksi. Esimerkiksi vuonna 2017 julkaistussa laajassa ruotsalaistutkimuksessa havaittiin, että runsas maidonkulutus kaksinkertaisti ennenaikaisen kuoleman riskin naisten kohdalla.

Nyt julkaistun tutkimuksen mukaan maitotuotteiden vähentäminen terveyssyistä on kuitenkin hyödytöntä.

Maitotuotteet pienensivät ennenaikaisen kuoleman riskiä 

Vuotuisessa European Society of Cardiology -kokouksessa esitellyssä tutkimuksessa tarkasteltiin yli 24 474 aikuista vuosina 1999–2010. 

Tutkimuksen aikana 3520 osallistujista kuoli. Kuolemista 827 johtui syövästä, 709 sydänsairauksista ja 228 verisuonitaudeista.

Aineiston perusteella tutkijat löysivät yhteyden maitotuotteiden syömisen ja pienentyneen ennenaikaisen kuoleman riskin välillä. Maitotuotteiden kuluttaminen näytti tutkimuksessa alentavan riskiä hillitysti, kahden prosentin verran. Tutkimuksessa terveyden kannalta parhaiksi maitotuotteiksi osoittautuivat juustot sekä jogurtit: ne näyttivät pienentävät ennenaikaisen kuoleman riskiä kahdeksalla prosentilla.

Verisuonitaudeista aiheutuvat kuolemat pienenivät tutkimuksessa maitotuotteita ylipäätään käyttävien kohdalla neljällä prosentilla ja vain maitoa juovien kohdalla seitsemällä prosentilla.

Maidosta ristiriitaisia tuloksia

Tutkimuksen seuraava vaihe, yli 636 000 ihmisen terveystietoja tarkastellut meta-analyysi, vahvisti tuloksien paikkansapitävyyttä – paitsi maidon kohdalla.

Tutkijat havaitsivat, että maidon juominen lisäsi sepelvaltimotaudista aiheutuvia kuolemia neljällä prosentilla. Fermentoitujen maitotuotteiden, kuten jogurtin, syöminen yhdistettiin meta-analyysissä kolme prosenttia pienentyneeseen riskiin kuolla ennenaikaisesti.

Koska maidosta saatiin tutkimuksessa ristiriitaisia tuloksia, ehdottavat tutkijat asian tutkimisen jatkamista.

Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että yksistään maidon terveysvaikutusten tutkiminen on hankalaa, sillä monet maitoa juovat ihmiset käyttävät myös muita maitotuotteita. Ennen maidon terveysvaikutusten vahvistumista, tutkijat suosittelevat ihmisiä suosimaan rasvatonta tai vähärasvaista maitoa täysmaidon sijaan – erityisesti jos juomaa kuluu paljon.

Rasvaiset maitotuotteet voivat lihottaa

Yhdysvaltalaisen NBC News -uutissivuston haastattelema painonhallintaan perehtynyt lääkäri Holly Lofton toteaa, että vähärasvainen vaihtoehto on paras kaikkien maitotuotteiden kohdalla, kun niitä kulutetaan runsaasti.

– Suosittelen ihmisiä vähentämään rasvaisten maitotuotteiden käyttöä ja pienentämään syömiään juustoannoksia. Juusto voi olla täyttävää ravintoa, mutta sitä syödään usein esimerkiksi illallisjuhlissa, joissa syömistä ei niin tiedosteta. Tämä voi johtaa painonnousuun, joka lisää riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja