Maailman syvimmältä löydetty hylky nähtiin ensimmäistä kertaa 77 vuoteen – katso video ennennäkemättömästä tutkimusmatkasta

2:31
Katso videolta ennennäkemätön tutkimusmatka USS Johnstonin hylyn luokse.

CNN pääsi kurkistamaan mukaan tutkimusmatkalle, jossa sukellettiin 6 500 metrin syvyyteen toisessa maailmansodassa uponneeseen hylkyyn.

Filippiinienmeren pohjassa 6 500 metrin syvyydessä makaa yhdysvaltalainen sota-alus USS Johnston DD 557, jonka Japanin armeija upotti taistelussa toisen maailmansodan aikana.

Maailma näkee nyt hylyn ensimmäistä kertaa lähes 77 vuoteen. Tutkimusryhmä onnistui kauko-ohjattavalla pienoissukellusveneen avulla kuvaamaan hylyn, joka on syvin koskaan löydetty.

Aluksen historiaa tutkivalle, eläkkeellä olevalle Yhdysvaltojen laivaston kapteenille Carl Schusterille laivan näkeminen oli tunteikas hetki.

– Se oli tavallaan kivulias tunne, mutta samaan aikaan inspiroiva, Schuster sanoo.

USS Johnstonin komentaja Ernest Evans oli ensimmäinen Yhdysvaltojen alkuperäiskansaan intiaaneihin kuuluva laivaston sotilas, jolle on myönnetty kunniamitali.

Alus hyökkäsi Japanin laivastoa vastaan

Kun Evans näki japanilaisten 23 aluksesta koostuneen laivaston lähestyvän, hän ymmärsi tilanteen toivottomuuden, Schuster kertoo. Evans toimi odottamatta lisäkäskyjä, ja hyökkäsi pelkäämättä laivastoa kohti. Näin hän voitti lisäaikaa yhdysvaltalaisille kuljetusaluksille, jotka olivat hauraita hyökkäyksille.

– Hänen toimensa käynnistivät rynnäkön, joka lopulta pelasti tuhansien ihmisten hengen, oman ja miehistönsä hengen kustannuksella, Schuster sanoo.

Evans ja aluksen 185 muuta miehistön jäsentä upposivat laivan mukana.

Tyynestämerestä on viime vuosina löydetty useita toisen maailmansodan aikaisia hylkyjä Microsoftin toisen perustajan Paul Allenin johdolla. USS Johnstonin kanssa samassa taistelussa upposi myös kolme muuta alusta, mutta niitä ei ole vielä löydetty.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja