Lukupiiri: Onni on jokaisen omissa käsissä

Lukupiirissä luetaan kiehtovia, keskustelua herättäviä kirjoja! Esittelemme viikoittain lukemisen arvoisen kirjan, jonka voit voittaa omaksesi.

Nimi: Lupaan sulle ruusutarhan
Kirjailija: Sari Järn
Kustantaja: Tammi
Helmiä: 4
Kenelle: Jokaiselle, joka ajattelee, että elämä alkaa huomenna

Sari Järn lupaa jokaiselle uutuusteoksessaan mahdollisuuden hypätä elämän onnenlautalle, jonka kyydissä voi kiinnittää huomion positiivisiin seikkoihin hetkessä kuin hetkessä – jopa suuren surun keskellä. Tuo lautta on kaikkien ulottuvilla, mutta tämän päivän paineiden myrskyssä monen silmien edessä uskomattomalla tavalla aivan huomaamatta kaatunut. Oikeilla neuvoilla jokainen voi löytää onnenlauttansa, nostaa sen taas veden kannateltavaksi ja huomata kuinka jokainen päivä voi tuntua yhtä mukavalta kuin loma.

Lupaan sulle ruusutarhan tarttuu arkisiin murheisiin ja paineaaltoihin, jotka kaatavat pahimmillaan muruset vastapestylle lattialle ja nostavat kateuden tunteen pintaan kun naapuri kurvaa pihaan aina sillä yhtä vuosimallia uudemmalla Toyotalla. Itsensä on helpompi asettaa uhrin asemaan kuin nostaa pää pystyyn ja tästä syystä kirjailija pyrkii ravistelemaan teoksellaan lukijoitaan olemaan oman – omannäköisen – elämänsä herroja ja päästämään irti vaikeuksista, jotka ovat riepotelleet elämää haluamaansa suuntaan, joka harvoin on se oikea.

Kun olet pyytänyt apua ja päästänyt irti omavoimaisuuden harhasta, on jokainen aamusi sunnuntai. Yhtenä päivänä vain tiedostat, ettet enää kaipaa menneisyydestäsi mitään. Heräät jokaiseen aamuun odottaen tulevaisuutta. Et pohdi eilistä. Elämäsi ei tarvitse olla millään muulla tavalla erilaisempaa kuin ennen heräämistäsi. Kun päästät irti, avaat silmäsi ja elät tätä päivää.

Teoksessa naiseuteen liitetyt ominaisuudet jäsentyvät oivallisesti lyhyiksi kuvauksiksi stereotyyppisistä naisista. Huumorin keinoin teos kääntää lukijan mietteet itseensä ja omiin persoonallisiin ominaisuuksiinsa, joita tulee tutkiskeltua varmasti aivan jokaisen kohdalla tietystä kulmasta aivan liian harvoin. Kirjailija jakaa käytännöllisiä neuvoja lyhyinä ja osuvina lauseina, joiden muodostama kokonaisuus on erityisen helppolukuista, vaikka ajoittain kaipuu monisyisempiin lauserakenteisiin nostaa kuitenkin päätään.

Lupaan sulle ruusutarhan on aivan oikeassa kaikkine neuvoineen: kaikkien tulisi elää elämäänsä itseään varten ja lopettaa murehtiminen ja huomisen kaipaaminen. Teos on kuitenkin rakennettu suuren ongelman varaan: kaikki edellä mainittu on helpommin sanottu kuin tehty. Omien arjen rutiinien muuttaminen kun on aina yhtä haastavaa ja tämä ei tule kenellekään yllätyksenä. Tietyllä tapaa teos saa aikaan kaipuun sille omalle onnenlautalle, joka tuntuu arjen tuoksinnassa usein täysin saavuttamattomalta – tai siltä, että sen saavuttaminen voisi olla huomenna helpompaa.

Kerroin, että lupaan ruusutarhan ja aion paljastaa, että onnenlautta on olemassa. Seuruetta kiinnosti tietää, mistä tiedän sellaisen onnenlautan olemassaolosta. Olimmehan kovin murheellisessa tilaisuudessa ennen aikojaan kuolleen naisen hautajaisissa. Onnenlautta tuntui kaukaiselta idealta. Minä sanoin, että voin luvata, että onnenlautta on olemassa, koska se on ihminen itse.

Teksti: Heli Kuitunen

Kuva: Tammi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja