Lukupiiri: Naura omalle hölmöydellesi, ihminen

Lukupiirissä luetaan kiehtovia, keskustelua herättäviä kirjoja! Tämän viikon teoksena on hassu kaavioteos.

Kirja: Missä sateenvarjo on, kun sitä tarvitaan? Ihminen, Suomi ja maailmankaikkeus pylpyröinä

Kirjailija: Jyrki Liikka

Kustantaja: Atena

Helmiä: 4

Kenelle: Hihittelyn ja pienten vitsien ystävälle

No, missä se sateenvarjo on, kun sitä tarvitaan? 

Kaavion mukaan hukassa. 

Jyrki Liikan Missä sateenvarjo on, kun sitä tarvitaan? Ihminen, Suomi ja maailmankaikkeus pylpyröinä maalaa yhteiskunnastamme kuvaa kaavioiden avulla. On palkkia, ympyrää, vuokaaviota ja jopa ovenmuotoinen esitys siitä, mitä ihminen tekee, jos ovessa lukee ”työnnä”. 

Jokainen sivu sisältää pienen kaavion siitä, millaista elämämme on. Miten hammaslääkärin jälkeen käyttäydytään? Miten selitän vaimolleni paitsion? Kirja nojaa melko voimakkaasti stereotypiaan ja normaalin käsitteeseen, mutta niistähän vitsejä usein kumpuaa. 


Kirja on myös karua luettavaa. Sitä vain tuntee piston sydämessään nähdessään ”mikä maailmassa ärsyttää” -kaavion, jossa pienin osuus on varattu ilmastonmuutokselle, suurin taas netin popup-mainoksille. Ja mistä olenkaan huolestunut? Ympyräkaavion mukaan en öljyn riittävyydestä tai merenpinnan kohoamisesta, vaan siitä, onko kaapissa olutta. Ja miten totta se osittain onkaan. 

Liikan teosta vaivaa sama ongelma kuin aforismi- ja vitsiteoksia: ne jaksaa selailla muutaman kerran läpi, mutta tämän jälkeen teokseen tulee harvemmin koskettua. Teosta selatessaan voi kuitenkin hykerrellä, hihitellä ja jopa röhönauraa itsekseen, eikä naurua ole tässä maailmassa koskaan liikaa.

Lue myös:

    Uusimmat