Luisteluopettajan neuvot: Pakkaa tällaiset varusteet luistinradalle mukaan

Luisteleminen on mukavaa oikeanlaisissa varusteissa. Huolla siis luistimesi ja pukeudu jäälle lämpimästi, mutta kevyesti.

Luisteluopettaja Elise Luovula sanoo, että kiva harrastaminen on lähtöisin hyvästä välineestä.

– Usein huomaa, että laskettelumäkeen lähtiessä on huolehdittu kunnon laskettelukengistä, mutta monen taitoluisteluharrastajan luistimien varret saattavat olla todella löysät. Löysät varret eivät tue tarpeeksi, hän toteaa.

Tärkeintä on, että luistinkenkä on hyvä. Huonolla luistimella ei pysty tekemään myöskään temppuja. Luovula vinkkaa, että varsinkin taitoluistelun erikoisliikkeissä on luistimia moniin eri tarkoituksiin; myös kevyempään luisteluharjoitteluun.

Luistimen terän kunnosta on tärkeää huolehtia. Terä pitää aina kuivata hyvin, jottei se pääse ruostumaan.

– Terä pitää olla myös teroitettu oikein. Joskus olen nähnyt sellaisia tapauksia, ettei teroitus ole oikein onnistunut. Huonosti teroitetuilla luistimilla ei pysty tekemään edes perusliukuja, Luovula sanoo.

Päälle lämpimät mutta kevyet vaatteet

Luovula sanoo, että luistelemaan ei saisi pukeutua liian raskaasti.

– Samalla pitää kuitenkin varmistaa, että on pukeutunut pohjalta asti hyvin. Talviurheiluun tarkoitetut alle puettavat kerrastot ovat hyviä myös luisteluun. Silloin päällysvaatteiden ei tarvitsisi olla niin kovin raskaita. Kevyemmissä urheiluvaatteissa pystyy liikkumaan.

– Kevyt toppatakki ja kevyet toppahousut ovat ihan hyvä vaihtoehto. Riippuu tietysti säästä, mutta esimerkiksi 0-säällä kevyt toppatakki ja verkkarihousut ovat oiva vaihtoehto. Liian paksut vaatteet tekevät liikeradoista tökköjä, jos jalat eivät pysty liikkumaan kunnolla, opettaja sanoo.

Luovula muistuttaa myös, että luistinkenkään pitää mahtua lämmin sukka. Varpaiden jäätyessä tulee kylmä muutoinkin. Myös hyvä pipo päässä ja lämpimät lapaset ovat olennaisia varusteita.

Lue myös:

Emmi Maaranen, emmi.maaranen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat