Lokakuussa Suomessa koettiin jopa ennätyksellisiä sateita

Näin starttaa marraskuu: Luvassa kamalaa ajokeliä ja loskaa 3:08
Näin starttaa marraskuu: Luvassa surkeaa ajokeliä ja loskaa

Lokakuu oli viileä, myrskyisä ja luminen, summaa Ilmatieteen laitos. Lokakuun aikana Suomen yli pyyhkäisi useita voimakkaita myrskyjä, ja etelässäkin satoi paikoin ensilumi.

Tilastojen mukaan lokakuu oli koko maassa tavanomaista viileämpi. Kuukauden keskilämpötila vaihteli Enontekiön noin -4 asteesta lounaissaariston noin +7 asteeseen. Etelässä lokakuu oli noin asteen keskiarvoja viileämpi.

Pohjanmaan maakunnissa ja Länsi-Lapissa poikkeama oli suurempi, noin kolme astetta. Tämä on harvinaista. Näin viileä lokakuu toistuu keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

Viimeksi tätä ennen lokakuu oli tavanomaista viileämpi vuonna 2019.

Kuukauden ylin lämpötila, 16,7 astetta, mitattiin lokakuun ensimmäisenä päivänä Kirkkonummen Mäkiluodon havaintoasemalla. Kuukauden alin lämpötila, 23,5 pakkasastetta, puolestaan mitattiin 31. lokakuuta Kittilän lentoasemalla.

Virolahdelle vettä 160 milliä

Sateisinta oli etelärannikolla ja Perämeren rannikolla sekä kuukauden viimeisen päivän sateiden ansiosta myös Keski-Suomen Joutsan ympäristössä.

Eniten lokakuussa satoi alustavien tietojen mukaan Virolahdella, jossa vettä saatiin runsaat 160 milliä. Vähiten satoi Inarin Kaamasen havaintoasemalla, vajaat 16 milliä.

Lokakuun sademäärä oli Itä- ja Pohjois-Lapissa tavanomaista pienempi. Muualla maassa määrä oli tavanomainen tai tavanomaista suurempi.

Pohjois-Pohjanmaan rannikkoseudulla sateet olivat tuolla alueella ennätyksellisiä. Esimerkiksi Siikajoen Ruukissa mitattu liki 125 milliä on aseman 123-vuotisen sademittaushistorian suurin lokakuun sademäärä.

Myräkkää piisasi

Kuukauden aikana Suomessa koettiin voimakkaita matalapaineita. Pirjo-myrskyn voimakkaat puuskat katkoivat puita 6.‒8. lokakuuta maan etelä- ja keskiosassa. Samassa yhteydessä Etelä-Lappiin ja Pohjois-Karjalaan satoi ensilumi tavanomaista aikaisemmin.

Otso-myrsky 11.‒12. lokakuuta katkoi puita maan etelä- ja keskiosissa sekä aiheutti runsasta lumisadetta Lapissa. Niin ikään 14.‒15. lokakuuta voimakas matalapaine aiheutti paikoin tuulivahinkoja etenkin etelärannikolla. Jälkimmäisen matalapaineen myötä mitattiin lokakuun suurin aamuinen lumensyvyys, 38 senttiä, Kittilän Kenttärovan havaintoasemalla.

Lokakuun viimeisenä päivänä matalapaine toi runsaita lumisateita maan länsiosaan. Pirkanmaalle annettiin varoitus jopa äärimmäisen huonosta ajokelistä lumipyryn ja jäätävän vesisateen takia.

Maan eteläosassa tuuli lokakuussa tavanomaista enemmän, kun taas maan keskivaiheilla tuuli tavanomaista vähemmän. Merialueilla mitattiin myrskyä kahdeksana päivänä, kun tyypillisesti myrskypäiviä on lokakuussa kolme.

Lue myös:

    Uusimmat