Voisiko olla marraskuisempaa? Surkeaa ajokeliä, lunta ja loskaa

Näin starttaa marraskuu: Luvassa kamalaa ajokeliä ja loskaa 3:08
Meteorologi Liisa Rintaniemi muistuttaa, että lumisateisilla alueilla kannattaa nyt varata ylimääräistä aikaa ajopelin esiin kaivamiseen ja lumitöihin.

Lunta on tupruttelee tämän päivän aikana runsaasti  muun muassa Pirkanmaalle. Loppuviikosta sää rauhoittuu, mutta uusi sadealue häämöttää jo viikonloppuna, kertoo meteorologi Liisa Rintaniemi.

– Tänään lunta voi tulla lisää jopa kaksikymmentä senttiä maan keskiosaan. Muun muassa Pirkanmaalla lumensyvyys on aamulla ollut 25 senttiä, mutta lunta on paikoin tullut jopa kolmeenkymmeneen senttiin asti.

Rintaniemi kertoo, että tämän päivän aikana lumipyryalue hivuttautuu hitaasti pohjoisemmaksi. Etelään pääsee samalla virtaamaan lämmintä lauhaa ilmaa. Rannikon tuntumassa sää on marraskuisen harmaa ja utuinen. Etelärannikolla lämpötilat nousevat jopa yli viiteen plusasteeseen.

– Sakeimmin lunta pyryttää iltapäivällä Pohjanmaalta kohti Pohjois-Karjalaa ulottuvalla vyöhykkeellä ja ajokeli voi olla jopa erittäin huono. Kannattaa siis varata ylimääräistä aikaa niin ajopelin esiin kaivamiseen, lumitöihin kuin itse liikenteeseen, Rintaniemi huomauttaa.

Pirkanmaalle plusasteita iltapäivällä

Rintaniemi kertoo, että lämpötila on nousemassa lumipyryn eteläosan alueella. Pirkanmaalla ja osassa Keski-Suomea on iltapäivällä lämpöasteita.

Sakein sade tulee kuitenkin pakkasen puolella olevilla alueilla ja lisäksi voimakkaan tuulen kera. 

– Eli lunta todella pyryttää ja jo auratut tieosuudet voivat tuiskuta umpeen.

Lännessä Merenkurkun alueella voi tuuli käydä jopa myrskylukemin.

Pohjoisessa tämän päivän sää on rauhallisempi eikä lumisadealue ole yltämässä Lappiin. Lapin selkeimmillä alueilla voi olla iltapäivällä kymmenenkin astetta pakkasta. Pohjoisessa on heikkotuulista, mutta Perämerellä tuulee.

Huomenna sateet heikkenevät

Ensi yönä sade on liikkumassa vielä pohjoiseen, mutta Lappiin asti sade ei kuitenkaan leviä. 

– Torstain kuluessa lumisateet jatkuvat edelleen, mutta päivällä sateet ovat siirtymässä itään ja heikkenemässä. Eli torstai päivän aikana tilanne pääsee poutaantumaan ja lämpötila painuu enimmäkseen pakkaselle

Keskiviikkoaamusta torstaiaamuun lumikertymä voi Rintaniemen mukaan olla maan keskiosan ja Pohjois-Pohjanmaan alueella kahdenkymmenen sentin luokkaa. Aina Oulussa asti voi tulla kymmenen senttiä lunta.

Myös perjantaista on tulossa rauhallisempi pakkaspäivä, jolloin ehditään kolata pyryn jälkiä. Mutta viikonloppuna on vielä liikkeellä uusi voimakas sadealue.

– Lauantaina on ennusteiden mukaan lännestä saapumassa seuraava sade ja se tuo annoksen lauhaa ilmaa. Näillä näkymin vettä sataa maan keskiosan vaiheille, jossa on viime päivinä tullut lunta. Sohjoista säätä on siis luvassa. 

Rintaniemi kertoo, että etelään on tulossa lauantaina reilusti plusasteita. Sunnuntaina plussakeli näyttää jatkuvan maan keskiosassakin, joten kaikki nyt satava lumi ei ole jäämässä maahan.

– Sen sijaan lauantain sadealue antaa pohjoiseen lunta ja pohjoisessa pyryttää vielä sunnuntaina, eli siellä pääsee lumipeite vahvistumaan.

Lue myös:

    Uusimmat