Lakko on nyt ohi, mutta kauanko postisuman purkamiseen menee? Aiheuttaako Black Friday lisäpaineita jakelulle? Näin Posti vastaa

4:47
Postin lakko ohi – miten kirjeet ja paketit kulkevat?

Posti-kiista saatiin päätökseen eilen, kun Palta ja PAU hyväksyivät sovintoesityksen. Postin lakko päättyi eilen, ja postityöläiset palasivat töihin heti ilouutisen jälkeen. Millainen suma Postille ehti muodostua kaksiviikkoisen rupeaman aikana?

Voit lukea Posti-kiistan ratkaisunhetkistä enemmän täältä.

Viimeisen parin viikon aikana moni virasto on varoittanut asiakkaitaan siitä, ettei kirjeposti kulje. Posti poikkeustilajohtaja Jarmo Ainasoja vahvistaa, että Posti-lakon vuoksi useat kirjeet, kuten laskut, aikakausilehdet sekä paperiset mainoslehtiset ovat edelleen matkalla vastaanottajilleen.

Purkuun menee viikkoja

Ainasojan mukaan suman purkamiseen menee muutamia viikkoja.

– Paperipuolella, eli se, mitä jaetaan postilaatikoihin ja -luukkuihin, siellä on jaettavaa. Eli puhutaan, että meillä on jakelutoimipaikoissa suman purkamismielessä postia ehkä noin 3–4 viikon aikana, Ainasoja kertoo Huomenta Suomen haastattelussa.

Vaikka sumaa onkin kertynyt kohtuullinen määrä, kuluttajan ei tarvitse pelätä sitä, että postilaatikko tai eteinen täyttyisivät valtavasta määrästä kirjepostia – Ainasojan mukaan postisumaa puretaan vähitellen, jolloin postilaatikolla ei tarvitse käydä normaalia useammin.

– Tavoittelemme sitä, että olisimme joka paikassa jouluun mennessä valmiita, Ainasoja avaa aikataulua.

Black Friday ei sekoita suman purkamista

Kuten joka vuosi, Posti on tänäkin vuonna varautunut ennakkoon huomiseen Black Fridayhin sekä alkavaan joulusesonkiin. Posti on palkannut 3 000 jouluapulaista, joiden lisäksi Posti pyrkii purkamaan kaksiviikkoista sumaansa jo olemassa olevan, ja töihin palanneen henkilöstönsä voimin.

– Tämä Black Friday ei ole poikkeuksellinen muista. Me olemme hyvin valmistautuneet ja olemme valmiita ottamaan isot pakettitilaukset vastaan.

Pakettien toimittaminen on sujunut lähes normaalina lakkoilunkin aikana. Ainasojan mukaan pakettien toimituksissa on korkeintaan muutamien päivien viiveitä.

Ensin hoidetaan joulusesonki alta, sitten vasta mietitään tulevaa

Posti-kiista ja siitä aiheutunut lakkoilu on näkynyt Postin kumppanuuksissa. Etenkin parin viime viikon aikana monet yritykset ovat joutuneet pohtia, miten tavarat saadaan toimitettua perille ja sovitut työt tehtyä.

Yritykset ovatkin saattaneet päätyä muun kuin Postin asiakkaaksi: Esimerkiksi Matkahuollon asiakasmäärissä on tapahtunut huima notkahdus ylöspäin, ja useat yritykset ovat vaihtaneet laskutuksen sähköiseen muotoon.

Ainasoja ei toistaiseksi ota kantaa siihen, millaisena Postin tulevaisuus näyttäytyy juuri kumppanuuksien suhteen.

– Keskitymme nyt hoitamaan Black Fridayn ja joulusesongin ja joulun ihmisille kotiin. Näiden analyysien paikka sen jälkeen, kun nähdään, mitä on tapahtunut, Ainasoja toteaa poliittisesti.

2:49
Postin lakko päättyi keskiviikkona 27. marraskuuta, ja Postin työntekijät palasivat nopeasti tavalliseen arkeen. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja