Pienyrittäjät kovilla postilakon takia – Varustelekan toimitusjohtaja näpäyttää: "Ehkä ihan hyvä, etteivät ihmiset osta tavaraa, jota he eivät tarvitse, rahalla, jota heillä ei ole"

Postilakko iskee pahasti suomalaisyritysten joulukauppaan – näin vaikeudet iskevät Varustelekaan 4:27

Varustelekan toimitusjohtaja Valtteri Lindholm asetti yhtiönsä tämän vuoden tavoitteeksi miljoonan euron liikevaihdon. Nyt se saattaa olla vaarassa postilakon takia.

Postilakon seurauksista yrityssektorille on varoiteltu työtaistelun alusta lähtien. Etenkin pienyrittäjät ovat joutuneet koville, kun tavarantoimitus, kirjeet ja laskutus myöhästyvät. Lisäksi yrittäjien joululomat ovat vaarassa.

Lisää harmia ovat tuoneet tukilakot, jotka saattavat kohdistua jopa kolmannekseen Suomen viennistä.

Yksi Postin palveluista riippuvainen yritys on porvoolainen Varusteleka. Armeijatuotteistaan ja lennokkaasta markkinoinnistaan tunnettu firma myy suurimman osan tavarastaan postitse, joten työnseisaus on nakertanut yrityksen liikevaihtoa kipeästi.

Yhtiön toimitusjohtaja Valtteri Lindholm ei ole tilanteesta juuri riemuissaan.

– Eihän tällaiseen voi varautua! Kun perustaa etämyyntifirman, niin kyllä silloin olettaa, että paketit kulkevat.

Myynnit tippuneet, mutta joulukuussa on vielä toivoa

Lakko on aiheuttanut pahaa sulamista Varustelekan myynteihin.

– Tavoitteenamme oli tehdä miljoonan verran voittoa tänä vuonna. 600 tonnia tuli edeltävien kuukausien aikana ja loppuvuodesta piti tienata 400 tuhatta, mutta taitavat tavoitteet jäädä saamatta.

Yhtiön ulkomaankauppa on niin ikään Postista riippuvaista. Noin neljännes firman liikevaihdosta tulee muualta kuin Suomesta.

– Toki kaikenlaisia kuriiripalveluja on, mutta ne ovat usein kaksi kertaa kalliimpia. Ulkomaiselle asiakkaalle tilanne on vaikea.

Täysin toivoton tilanne ei kuitenkaan vielä ole, sillä kovin joulukauppa käydään Lindholmin mukaan vasta joulukuussa.

– Kun kuukauden nimi vaihtuu jouluksi, niin kyllä se kummasti avaa rahahanat.

Matkahuolto ei vielä varteenotettava kilpailija – "ei Posti ole huono firma"

Pari päivää sitten MTV Uutiset kertoi, että myös pakettipalveluita tarjoava Matkahuolto on kymmenkertaistanut yksityisasiakkaiden määrän lakon takia.

Aivan samalta ei tilanne näytä kuitenkaan yrityspuolella – tai ainakaan Varustelekalla.

– Postille ei ole olemassa realistista vaihtoehtoa. Vaikka meilläkin on ollut ilmaisten toimituskulujen kampanjoita Matkahuollon kanssa, niin silti osa asiakkaistamme haluaa maksaa postikuluista ne ylimääräiset neljä euroa.

Hän muistuttaa, että Posti on vakiinnuttanut asemansa suomalaisten keskuudessa varmana ja luotettavana palveluna.

– Ihmiset käyttävät Postin palveluita, koska he tietävät, mistä hakea tilaukset. Kaikki aina haukkuvat Postia, mutta käyttävät sen palveluita silti. Ei Posti ole huono firma!

Miljoonatavoitteen alittuminen ei kaada venettä: "Maailma kuitenkin tuhoutuu tällä menolla"

Lindholm suhtautuu tilanteeseen kuitenkin löysin rantein: miljoonatavoitteen alittuminen ei "kaada venettä".

– Olemme tiedotteessammekin viestineet, että kun te asiakkaat kuitenkin ostatte meiltä tavaraa, jota ette tarvitse rahalla, jota teillä ei ole, niin ehkä ihan hyvä, että ette tässä tilanteessa tee niin! Maailma kuitenkin tuhoutuu tällä menolla!

Hän myös sanoo olevansa valmis tinkinään firmansa osingonmaksukyvystä työntekijöidensä hyväksi.

– Olimme luvanneet työntekijöillemme bonuksen, jos miljoona saadaan kasaan. Nyt kun näyttää siltä, ettei saada, niin aiomme maksaa bonukset siitä huolimatta.

Lue myös:

    Uusimmat