Useat lukiot hakevat ylioppilastodistukset Helsingistä käsin postilakon vuoksi – hakijoita ympäri Suomea, jopa Oulusta saakka

5:49
Monissa lukioissa onkin katsottu parhaaksi hakea ylioppilastoditukset Helsingistä.

Postin lakko vaikuttaa monien tärkeiden asiakirjojen, myös ylioppilastodistusten postittamiseen. Monissa lukioissa onkin katsottu parhaaksi hakea ylioppilastoditukset Helsingistä. Osa hakijoista saapui noutoreissulleen satojen kilometrien päästä.

Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä kertoo, että ylioppislautakunta on ollut Postiin yhteydessä selvittääkseen, miten ylioppilastodistukset pääsevät Postin kuljettamana perille niiden oikeille omistajille.

– Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että todistuspaketit kulkevat ihan normaalin postin mukana perille, mutta olemme varautuneet siihen, että lukiot voivat tarvittaessa noutaa todistuspaketteja myös täältä.

Aiemmin on kerrottu, että kirjepostin ja esimerkiksi joulukorttien toimittamisessa on ongelmia Posti-kiistan ja siihen liittyvien tukilakkojen vuoksi. Vaikka Posti on vakuuttanut toimittavansa paketit perille ajoissa, monissa lukioissa onkin päätetty pelata varman päälle, ja koulujen edustajat ovat matkustaneet pitkienkin matkojen päästä Helsinkiin todistusten hakureissulle.

– Tarjosimme tätä vaihtoehtoa kaikille 400 lukiolle ja reilut 100 on ollut meihin yhteydessä ja hakevat joko itse tai toinen lukio hakee valtakirjan kanssa todistukset mukaan, Tähkä kertaa.

Tänä syksynä ylioppilastodistusta odottaa noin 3 000 ylioppilasta.

"Terveisiä Mikkeliin!"

Tähkän mukaan suurin osa hakijoista on edustanut pääkaupunkiseudun lukioita. Myös pitkänmatkalaisia on hakijoiden joukossa – aina Oulusta ja vielä pohjoisemmastakin saakka.

Savonlinnan lukion rehtori Reima Härkönen lähti hakemaan ylioppilastodistuksia Savonlinnasta. Hänen mukaansa lähtee yhteensä viiden eri lukion todistukset, jolloin todistusten yhteismäärä on satakunta. Härkönen otti kahden savonlinnalaislukion lisäksi kolmen mikkeliläisen lukion todistukset kuljetettavakseen.

– Terveisiä Mikkeliin, Härkönen toteaa MTV Uutiset Live -lähetyksessä ja vilkuttaa iloisesti kameralle.

Tärkeä kuljetus

Kuten Härkönen, myös Oulun aikuislukion rehtori Panu Kela päätti lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja yhdisti työmatkansa todistusten haun kanssa.

MTV:n toimittaja Eevi Kinnunen jututti Kelaa Helsingin ydinkeskustassa Rautatieaseman kupeessa.

– Minulla on laukussa yhdeksän lukion todistukset – Oulusta ja naapurikunnista. Teemme saumatonta yhteistyötä lukioiden välillä – tässäkin asiassa, Kela toteaa.

Kelan mielestä paperinen todistus on edelleen merkityksellinen todiste ja muisto lukiolaiselle kolmen vuoden uurastuksesta, ja siksi mies halusi varmistaa, että ylioppilaat saavat aidot todistukset käsiinsä ensi viikon torstaina lakituksen yhteydessä.

Matka Helsingistä Ouluun on pitkä, ja Kelan vastuulla on matkalaukullinen todistuksia – selviääkö tärkeä kuljetus ehjänä määränpäähänsä saakka?

– Keskustelimme kyllä mahdollisuudesta, otetaanko turvamies mukaan, mutta todettiin, että ehkä tämä reissu pärjätään. Pitää olla tarkkana, mutta uskon, todistukset tulevat turvallisesti perille, Kela sanoo pilke silmäkulmassaan.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja