Mainos

Pitkä ja hankala Posti-kiista päättyi sopuun – Paltan Tuomas Aarto: "Poliittinen keskustelu johti osaltaan neuvottelujen vaikeutumiseen"

25:28
Postin lakko päättyi keskiviikkona 27. marraskuuta.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ja Palvelualojen työnantajat Palta hyväksyivät valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen Posti-kiistan ratkaisemiseksi.

Työnantajaa työkiistaneuvotteluissa edustaneen Paltan ja työntekijöitä edustaneen PAU:n johtajat kommentoivat valtio-omistajan osuutta ja tekemisiä Postin työkiistassa.

Kiistan ytimessä olivat 700 Postin pakettilajittelijaa, jotka siirrettiin marraskuun alussa Teollisuusliiton ja Medialiiton väliseen työehtosopimukseen.

Valtakunnansovittelijan Vuokko Piekkalan johdolla saavutetun ratkaisun myötä kyseiset pakettilajittelijat siirtyvät Paltan jäseneksi ja työehdot määräytyvät heidän osaltaan Paltan ja PAU:n työehtosopimuksen mukaan.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) myönsi eilen tiistaina 26. marraskuuta saaneensa tiedon 700 pakettilajittelijan siirtämisestä toisen työehtosopimuksen alle jo 21. elokuuta, sen jälkeen, kun Postin hallitus oli Yhdysvaltain-matkallaan päättänyt asiasta.

Paatero myönsi tämän, mutta sanoi olleensa koko ajan siinä uskossa, että Postin konsernin sisäinen liikkeenluovutus ja työntekijöiden siirtäminen toisen työehtosopimuksen alle tapahtuvat vasta 1. marraskuuta.

Näin ollen omistajalla olisi ollut kaksi kuukautta aikaa puuttua peliin.

"Neuvottelukierros oli vaiherikas"

PAU:n Heidi Nieminen kertoo olleensa aktiivisesti yhteydessä omistajaohjausyksikköön tiedon siirrosta tultua hänen tietoonsa.

Nieminen pitää valtio-omisteisen yhtiön omistajan puuttumista omistamaansa yhtiötä koskevaan kiistaan luonnollisena asiana.

Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto kertoi sovinnon löydyttyä medialle mielipiteensä kiistan ympärille syntyneestä poliittisesta keskustelusta.

– Kyllähän tämä keskustelu ja poliittinen ajatustenvaihto tässä taustalla johti osaltaan neuvottelujen vaikeutumiseen, Aarto sanoo.

– Olen alusta asti sanonut, että toivottavasti tämä kenttä rauhoitetaan ja annettaisiin meidän, jotka tätä työneuvottelutoimintaan työksemme teemme, tehdä työtämme, Aarto sanoo.

Aarton mukaan tulevaisuudessa, kun neuvotteluja eri aloilla tulee, olisi hyvä jättää liitoille kuuluva työ liittojen tehtäväksi.

– Neuvottelukierros oli vaiherikas. Useat eri tapahtumat ja vaiheet jäävät varmasti itselle mieleen, toteaa Aarto.

– Kun Postin kiistan aikana kannanottoja tässä matkan varrella tuli, eivät ne ratkaisuhalukkuutta ja ratkaisun edellytyksiä neuvottelupöydässä ainakaan lisänneet.

Ministeri Paatero kommentoi

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero kommentoi Postin työsopimuskiistan päättymistä tiedotteessa.

– Haluan kiittää molempia neuvotteluosapuolia ratkaisun löytymisestä sekä valtakunnansovittelijaa hänen keskeisestä panoksestaan sovun saavuttamisessa, Paatero toteaa.

– Lisäksi haluan kiittää neljää selvityshenkilöä heidän työstään. Olen hyvin tyytyväinen, että sopu on syntynyt, lakot voivat loppua ja posti kulkee jouluna.

Artikkelia muokattu 27.11.2019 kello 12.07: Lisätty ministeri Paateron kommentit tiedotteesta.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja