Lahden MM-hiihdot uhattuna – talousvaikeuksissa rypevä Hiihtoliitto veti käsijarrusta

Hiihtoliitolla on yhä 1,9 miljoonan euron velka Lahden kaupungille vuoden 2017 MM-hiihdoista. Vuoden 2029 kisojen järjestelysopimus vaatii Hiihtoliiton puheenjohtaja Sirpa Korkatin mukaan vielä tarkentamista.

Hiihtoliiton talousvaikeudet heittävät hiekkaa Lahden MM-kisojen anomiseen. Hiihtoliitto kertoi torstaina tiedotteessaan, että se selvittää vuoden 2029 kisojen hakuprosessin edellytykset. Hiihtoliitto jätti kisahakemuksen yli vuosi sitten, eikä määräaikaan mennessä tullut muita isännyyshakemuksia.

Päätös kisoista on määrä tehdä ja kisojen järjestelysopimus allekirjoittaa 4. kesäkuuta Kansainvälisen hiihto- ja lumilautailuliiton FIS:n kongressissa Reykjavikissa.

– Meidän pitää saada lisäselvyyttä paikallisesta järjestelysopimuksesta ja kustannusten jaosta Hiihtoliiton, Lahden kaupungin ja Lahden Hiihtoseuran kesken. Me kaikki haluamme saada kisat järjestettäväksi, sanoi Hiihtoliiton puheenjohtaja Sirpa Korkatti STT:lle.

– Jos asiat eivät ole kesäkuun alussa paikallisesti selvillä, olemme sen varassa, antaako FIS meille lisäaikaa. Emme ole saaneet FIS:ltä vastausta, onko meillä neuvotteluvaraa, puheenjohtaja totesi.

Korkatin mukaan kyse on vastuista: kuka lähtee tekemään ja toteuttamaan tai maksamaan mitäkin, ja miten mahdolliset tuotot tai tappiot jaetaan.

– Emme voi osittain sokkona lähteä tekemään mitään sopimuksia, Korkatti sanoi.

Kotikisat tärkeät urheilijoillekin

Hiihtoliitolla on vielä noin 1,9 miljoonaa euroa velkaa Lahden kaupungille vuoden 2017 MM-hiihdoista. Tilanne vaikuttaa myös vuoden 2029 MM-hakuun, ja Hiihtoliitto tarkastelee talouttaan pitkällä aikavälillä. MM-kisojakaan ei voi järjestää hinnalla millä hyvänsä.

– Onnistuessaan kisat voivat tuottaa meille myös taloudellisesti. Kotikisat ovat urheilijoille ja koko hiihtoyhteisölle tärkeät. Teemme kaikkemme, että saamme kisat aikaan, Korkatti korosti.

Vuoden 2017 MM-kisoissa suomalaiset voittivat kotiyleisön iloksi hiihtoladuilta viisi mitalia. Menestyspotentiaalia on myös viiden vuoden kuluttua.

Hiihtoliitolla on menossa raju muutosprosessi talouden tervehdyttämiseksi. Siihen liittyen keskiviikkona alkoivat muutosneuvottelut, jotka koskevat kahtatoista liiton työntekijää ja neljää liiton kaupallisen markkinointiyhtiön Nordic Ski Finland Oy:n työntekijää.

Lue myös:

    Uusimmat