Hiihtoliiton kulissipelistä uutispommi – maastohiihdossakin uhkaava tilanne: "Ei nimeä missään paperissa"

Maastohiihtomaajoukkueen vastuuvalmentajat ovat yhä ilman sopimuksia tulevalle kaudelle.

Raskaiden talousvaikeuksien kanssa painiva Hiihtoliitto ei ole uusinut maastohiihtomaajoukkueen valmentajien sopimuksia, vaikka vanhat sopimukset ovat juuri umpeutumassa. Maastohiihdon päävalmentajana ja miesten maajoukkueen vastuuvalmentajana toimivan Teemu Pasasen sopimus umpeutuu toukokuun lopussa ja naisten maajoukkueen vastuuvalmentajan Ville Maunukselan sopimus viikon kuluttua huhtikuun lopussa.

Suunnitelmat on tehty sillä tavalla, että samalla valmennusporukalla maastohiihdon osalta jatkettaisiin ja toki varmasti toiveissa on, että huollon osalta suurimmaksi osaksi säilyisi samana huoltotiimi myös. Mutta ei minulla ainakaan ole nimeä missään paperissa, Maunuksela sanoo.

Toivotaan toki, että päästäisiin (sopimukseen). Alun perin piti olla maaliskuussa jatkosopimukset kaikilla kirjoitettuna. Nyt ei ainakaan maastohiihdon osalta ole, mutta on ne aiemminkin venyneet annetuista aikamääreistä.

Myös Pasanen kertoo MTV Urheilulle, ettei hänen sopimustaan ole vielä jatkettu ensi kaudeksi.

Yle uutisoi maanantaina, että Hiihtoliitosta oli lähetetty mäkihypyn ja yhdistetyn maajoukkuevalmentajille viesti, jonka mukaan uusia sopimuksia ei tällä hetkellä voida tehdä. Pasanen ja Maunuksela kertovat, ettei maastohiihdon puolelle ole lähetetty vastaavanlaista viestiä.

Uutiset Hiihtoliiton taloustilanteesta ovat viime aikoina olleet murheellisia. Viime kesän muutosneuvotteluiden tuloksena liitto lomautti koko henkilöstönsä 48 viikoksi tavoitellen 400 000 euron säästöjä. Maaliskuussa liitto tiedotti tehneensä kesäkuusta 2022 lokakuun loppuun 2023 kestäneellä tilikaudella 1,28 miljoonan euron tappiot. Viime viikolla liitto puolestaan tiedotti toiminnanjohtaja Ismo Hämäläisen siirtyvän pois tehtävästään

Vaikea taloustilanne näkyi myös päättyneen maailmancup-kauden kauden aikana. Esimerkiksi Pohjois-Amerikan maailmancupin osakilpailuihin matkusti säästösyistä normaalia pienempi suomalaisjoukkue

Suunnitelmat valmiina

Maastohiihdon valmennusjohto istui Rovaniemen huhtikuun alun SM-hiihtojen jälkeen alas tekemään tulevan kesän suunnitelmia. Suunnitelmien pohjana oli, että kesä pystyttäisiin viemään läpi suurinpiirtein samaan tapaan kuin viime vuonna. Suunnitelmia ei kuitenkaan ole voitu lyödä lukkoon, koska lopullista sinettiä kesän budjetista ei ole Hiihtoliitolta tullut.

Meillä oli sellainen alustava oletus, mitä oli saatu, että mitä budjetti kesäkaudelle voisi olla. Sen mukaan tehtiin leirityssuunnitelmia ja muita, Pasanen kertoo.

Ei ole tullut vahvistusta sen jälkeen, mikä se budjetti lopullisesti on. Ei ole saatu mitään tarkkaa budjettia kesäkauden leiritykseen, eikä ole voitu lyödä asioita lukkoon.

Maunukselan mukaan liitosta kerrottiin "talouspuolen juttujen" varmistuvan huhtikuun aikana. Huhtikuuta on jäljellä reilu viikko.

Vähän skeptinen olen sen aikataulun suhteen, että pitääkö se.

MTV Urheilu ei tavoittanut Hiihtoliiton johtoa kommentoimaan asiaa.

"Sitten tulee pidemmät kesälomat"

Omaa tilannettaan Maunuksela kommentoi rauhallisesti, vaikka sopimus Hiihtoliiton kanssa on umpeutumassa viikon kuluttua vappuaattona.

Sitten tulee pidemmät kesälomat, jos tulee, valmentaja toteaa.

Ja onhan niitä muitakin töitä olemassa kuin pelkästään Hiihtoliiton alla työskentely. Jos näköpiirissä on se, että sopimus ei jatku, ilman muuta aletaan muita vaihtoehtoja kartoittaa.

Urheilijoiden kannalta tilanne on harmillisempi.

Nytkin alkaa kolmen arvokisavuoden putki. Eiväthän urheilijat lomaile, vaan jatkavat hommia normaalisti. Säälihän se on, jos ei pystytä olemaan mukana tukemassa ja auttamassa sitä prosessia koko kautta. Jos osan aikaa vuodesta urheilija on oman onnensa nojassa, ei se optimaalinen tilanne ole.

Pasanen on aiemmin ilmaissut halunsa jatkaa päävalmentajan tehtävissä kevääseen 2026 ja Milanon ja Cortina d'Ampezzon olympialaisiin saakka.

Edelleen on sellainen ajatus, että sinne asti. Katsotaan nyt sitten, mikä tässä on tilanne.

Lue myös:

    Uusimmat