Lääkärin varoitukset ennenaikaisesta kuolemasta saivat Alin pudottamaan painoaan 60 kiloa – onnistui vain muuttamalla ruokavaliotaan

Kun lääkäri kertoi, ettei Ali ehkä näkisi tyttärensä kasvavan, päätti äiti muuttaa elämänsä ja pudottaa painoaan tuntuvasti.

Uusiseelantilainen Ali Richards, 34, alkoi huomaamattaan kerryttää kiloja odottaessaan ensimmäistä lastaan Kirstenia, joka on nyt 14-vuotias. Painonnousu jatkui vielä raskauden jälkeenkin ja lopulta vuonna 2006 Ali painoi jo 125 kiloa.

Jo silloin sairaalloisen lihava Ali alkoi laihduttaa, tosin vielä varsin innottomana. Kuuden vuoden aikana nainen pudotti 27 kiloa.

"En välttämättä olisi näkemässä, kun lapseni kasvaa"

Laihtumisesta ei kuitenkaan ollut terveyden kannalta vielä suurta hyötyä: Mentyään lääkäriin vuonna 2013 painaen 98 kiloa tohtori kertoi Alilla olevan todella korkeat kolesterolitasot, jotka voisivat aiheuttaa tappavan sydänkohtauksen millä hetkellä hyvänsä.

– Lääkäri sanoi minulle, että jos en pudottaisi painoa, en välttämättä olisi täällä näkemässä, kun lapseni kasvaa isoksi. Menin aivan shokkiin ja kylmäksi kaikkialta. En ollut tajunnut, kuinka ylipainoinen olin ja että voisin kohdata aikaisen kuoleman, Ali kertoo.

– Mutta se oli ehdottomasti käännekohta, jonka tarvitsin silloin.

Lääkäriltä toinen diagnoosi

Tieto sai Alin muuttamaan elämänsä. Hän alkoi pikkuhiljaa siirtyä terveellisempään ruokavalioon ja liittyi kuntosalille. Pian paino alkoikin jo pudota.

Niin helppoa laihduttaminen ei kuitenkaan Alille ollut. Jo vuodesta 2005 nainen oli tuntenut kipua alavatsassaan, joka paheni vuosien varrella. Ensi kerran kesällä 2016 lääkäri epäili Alin sairastavan endometrioosia, ja asia varmistui tutkimuksissa seuraavana keväänä.

Endometrioosi aiheuttaa kroonista kipua ja vaikeuttaa painonpudotusta hormoniepätasapainon takia. Alin treenaaminen oli pahentanut sairautta entisestään. Lääkärit kielsivätkin naiselta kovan liikunnan. Alin täytyi keksiä jotain muuta.

Pikaruoka vaihtui salaattiin

Yhden lapsen äiti keskittyikin nyt täysin ja entistä kovemmin ruokavalionsa muuttamiseen.

Ruokavalio ennen painonpudotusta

Aamupala: Kahvi ja kermamunkki tai -kakku (550 kilokaloria)

Välipala: Sipsipussi (300 kilokaloria)

Lounas: Iso Big Mac-ateria tai kolme kanamunaleipää (1350 kilokaloria)

Välipala: Kevätrullia ja ranskalaisia (600 kilokaloria)

Illallinen: Iso pihvi, perunamuusia ja kasviksia tai friteerattua kalaa ja ranskalaisia (1200 kilokaloria)

Ruokavalio nyt

Aamupala: Proteiinipirtelö ja banaani (310 kilokaloria)

Välipala: Hedelmä (80 kilokaloria)

Lounas: Parsakaali-juustomunakas (350 kilokaloria)

Välipala: Vähäkalorinen hyytelö kiisselillä (60 kilokaloria)

Illallinen: Kanaa ja vihanneksia tai salaattia (450 kilokaloria)

– Kun olin iso, minulla oli tapana syöpä friteerattua ruokaa ja rasvaisia takeaway-aterioita, Ali kertoo.

Hampurilaisateriat ja donitsit vaihtuivatkin kasviksiin. Annoskoot pienenivät ja Ali lopetti sokerin ja hiilihydraattien tankkaamisen. Nykyisin Ali nauttii aamupalaksi proteiinipirtelön, ja lounas ja päivällinen koostuvat tavallisesti hyvästä proteiinista, kuten kanasta, ja kasviksista.

Ennen Alin aterioista kertyi päivittäin jopa 4 000 kilokaloria. Nyt nainen on pudottanut päivittäisen kalorimäärän reiluun 1 200.

Painoa putosi 60 kiloa

Ruokailutottumusten muuttaminen on auttanut Alia pudottamaan useita vaatekokoja ja nyt hän painaa enää 65 kiloa. Painoa on pudonnut vuosien mittaan jo 60 kiloa.

– Tunnen itseni paljon terveemmäksi ja elinvoimaisemmaksi. On uskomatonta, kuinka syömäsi ruoat voivat saada aikaan niin suuren muutoksen, Ali kertoo.

Alin mukaan myös teini-ikäinen tytär on alkanut pyytää salaattia ja kasviksia pikaruoan sijaan. Ali ja Kirsten nauttivatkin yhdessä terveellisten ruokien kokkaamisesta.

Ali kiittää aviomiestään Peteriä, 56, ja tytärtään tuesta hänen elämänmuutoksensa aikana.

– Heidän tukensa merkitsee minulle kaikkea, enkä olisi mitenkään pystynyt tekemään tätä ilman heitä. Olen paljon iloisempi äiti ja kumppani nyt. Elämäni on kokonaan muuttunut parempaan, hän toteaa.

Lähde: News.com.au

***

1:29

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja