Lääkäri: Tämä hengenvaarallinen tapa voi vanhentaa jopa 20 vuotta

Joka toinen tupakoitsija saa kuolettavan taudin. Jokainen tupakoitsija sairastuu johonkin. Erikoislääkäri ja Lääkärit tupakkaa vastaan -verkoston puheenjohtaja Olli Simonen kertoo, mihin sairauksiin tupakoitsijan kannattaa varautua.

– On olemassa yli 20 tapaa tappaa itsensä tupakalla. Joka toinen tupakoitsija saa jonkin näistä kuolettavista taudeista. Lisäksi jokainen tupakoitsija sairastuu johonkin: ei-tappavia, tupakan aiheuttamia sairauksia on toiset 20, Olli Simonen sanoo.

Syövistä tupakointi voi laukaista tunnetuimman keuhkosyövän lisäksi ruoka- ja henkitorven syövän, suu- ja huulisyövän, haimasyövän, kohdunkaulan syövän, virtsarakon syövän ja munuaissyövän. Yleensä sauhuttelu on myös tupakoitsijan sydäninfarktin takana.

– Tupakka aiheuttaa puolet kaikista aortan repeämistä – siinä menee henki hetkessä poikki. Myös monet ääreisverenkierron häiriöt ovat tupakoinnista johtuvia, sillä nikotiini supistaa verisuonia. Lisäksi tupakointi edistää nivelrikkoa ja sairastuttaa hengitystieinfektioihin.

– Viidennes kaikista kuolemaan johtavista keuhkokuumeista tulee tupakoitsijoille. Myös COPD eli keuhkoahtaumatauti on yleinen ja lähes poikkeuksetta tupakoitsijan tauti: keuhkoista loppuu hengitystila, kun keuhkorakkulat tuhoutuvat.

Tupakoiva nainen mummoutuu nopeasti

Simonen sanoo, että tupakointi rapauttaa ja vanhentaa elimistön ennenaikaisesti.

– Kalenterivuosiltaan nelikymppisen tupakoitsijan todellinen biologinen ikä on pahimmillaan 60 vuotta.

Jotkin tupakoinnin aiheuttamat ongelmat ovat tyypillisiä erityisesti naisille.

– Savukkeiden myrkyt nopeuttavat estrogeenin hajoamista maksassa. Tupakoiva nainen onkin koko ajan pienessä estrogeenipuutteessa: hän mummoutuu tupakoimatonta ikätoveria keskimäärin 2–5 vuotta aikaisemmin.

– Koska estrogeenin väheneminen edistää luukatoa, myös osteoporoosin vaara lisääntyy tupakoimalla. Naisten reisiluun murtumista liki 10 prosenttia on osteoporoosin aiheuttamia, Simonen sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat