Tupakka koukuttaa yhtä vahvasti kuin heroiini

Harva pääsee tupakkakoukusta omin avuin, tietää professori Kari Reijula.

Tupakoinnin lopettamisen jälkeen vieroitusoireet ovat pahimmillaan ensimmäisen viikon ajan. Oireita ovat muun muassa ärtyneisyys, levottomuus, alakuloisuus ja univaikeudet. Fyysisiä oireita ovat päänsärky ja huimaus. Monet polttavatkin vain pitääkseen nämä oireet loitolla.

Tupakkariippuvuutta on verrattu vahvuudessaan heroiiniin, ja siinä on professori Kari Reijulan mukaan perää, koska molemmat aineet vaikuttavat aivoissa biologis-kemiallisesti samankaltaisilla mekanismeilla.

– Molemmat sitoutuvat aivojen mielihyväkeskuksessa reseptoreihin, joista vapautuu dopamiinia. Nikotiiniin ja heroiiniin syntyy molempiin hyvin nopeasti voimakas kemiallinen riippuvuus.

Dopamiini-hormoni aiheuttaa mielihyvän tuntemuksia ja piristää nostaen verenpainetta ja sykettä.

Harva pääsee heroiinikoukusta omin voimin, ja Reijulan mukaan valitettavasti myös tupakoinnista on hyvin vaikea päästä eroon nikotiiniriippuvuuden takia. Hän on tutkinut suomalaisten tupakointia.

– Vain kolme sadasta pystyy lopettamaan tupakoinnin omin avuin, Reijula kertoo viime kesänä tehdyn tutkimuksen tuloksista.

Vieroitustavat yksilöllisiä

Paitsi että vieroitusoireet ovat yksilöllisiä vahvuudessaan, ovat tavat päästä tupakasta erilaisia. Nikotiinivalmisteet ovat paljon käytettyjä, mutta muitakin konsteja on.

Tupakan tuoma oraalinen nautinto ja tottumus korvautuukin usein jollain napostelulla. Hedelmät ja juurekset ovat siihen parhaita.

– Moni on sanonut että liikunnan lisääminen auttaa. Liikunnan harrastamisen jälkeen ei yksinkertaisesti tee mieli tupakkaa. Eräs mies kertoi, että aina kun alkoi tehdä mieli tupakkaa, hän meni suutelemaan tyttöystäväänsä muistuttaakseen itseään, että raikkaalla suulla suuteleminen on paljon mukavampaa, Reijula kertoo.

Studio55.fi/Piritta Palokangas

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja