Onko sinulla näitä merkkejä kasvoissasi? Ne voivat kertoa kohonneesta sydänsairausriskistä

Rasvaa silmäluomissa ja ohentuva tukka: selkeät vanhenemisen merkit kasvoissa voivat kieliä alkavista sydän- ja verisuonisairauksista, väittää tanskalaistutkimus.

Healthday-sivusto kertoo tanskalaistutkimuksesta, jonka mukaan ikääntyvät kasvot voivat kertoa huonosta sydänterveydestä.

Tukimuksen mukaan niillä ihmisillä, joilla esiintyi kolmea tai neljää ikääntymisen merkkiä – silmien ympärille kertynyttä rasvaa, vetäytyvää hiusrajaa, kaljuuntumista tai ryppyisiä korvanlehtiä – oli 39 prosenttia suurempi todennäköisyys saada sydänsairaus ja jopa 57 prosenttia suurempi riski saada sydänkohtaus kuin nuorekkaammilla ikätovereillaan. Tutkimuksessa seurattiin sairauksien ja ikääntymisen merkkien kehitystä 35 vuoden ajalta.

– Ikäistään vanhempi ulkonäkö on hyvä mittari sydämen terveydelle, sanoo tutkimusta johtanut Anne Tybjaerg-Hansen, kliinisen biokemian professori Kööpenhaminan yliopistosta.

Tybjaerg-Hansenin tiimi tutki lähes 11000 yli 40-vuotiaan ikääntymisen merkkejä. Tutkittavat olivat mukana Kööpenhaminan kaupungin sydäntutkimuksessa, joka alkoi jo 1970-luvun lopulla. Tutkijat pitivät silmällä yleisiä ikääntymisen merkkejä: ryppyjä, harmaantuvia hiuksia, miehille tyypillistä pälvikaljun ilmaantumista, hiusrajan vetäytymistä, korvanlehtien ryppyisyyttä ja kolesterolin kertymistä silmien ympärille.

35 vuoden aikana tutkituista noin 3400 sai sydänsairauden, ja yli 1700 kärsi sydänkohtauksen. Jotkin ikääntymisen merkeistä olivat yhteydessä tavalliseen vanhenemiseen, mutta eivät sydänsairauksiin.

– Kun sukupuoli ja ikääntyminen otettiin huomioon, havaittiin, että esimerkiksi rypyillä ei ollut yhteyttä korkeampaan riskiin sairastua, Tybjaerg-Hansen huomauttaa. Sama piti paikkansa harmaantumisen kohdalla.

Sen sijaan neljä muuta ulkonäön piirrettä olivat yhteydessä sydämen huonoon kuntoon: hiusrajan vetäytyminen, kaljuuntuminen, ryppyiset korvanlehdet ja erityisesti rasvakertymät silmänympärysalueella.

Tutkimustulosten perusteella Tybjaerg-Hansen suosittaa, että rutiininomaisissa lääkärintarkastuksissa kiinnitettäisiin enemmän huomiota näihin ikääntymisen merkkeihin.

Lähde Healthday.com

Kuvat Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja