Äkkikuoleman riski pienenee jo tunnissa tupakoinnin lopettamisen jälkeen

Kun kestät viikon, olet jo voiton puolella.

Elimistö kiittää jo ensimmäisestä tunnista, jonka se saa olla ilman tupakkaa. Kymmenessä vuodessa entinen tupakoitsija on terveydeltään samalla viivalla ikätovereidensa kanssa.

Tunti

Jos henkilö sairastaa sepelvaltimotautia, äkkikuoleman riski pienenee jo, kun on ollut tupakoimatta tunnin, koska sydän sykkii rauhallisemmin ja verenpaine laskee nikotiinin haihduttua elimistöstä. Hengitys raikastuu.

Viikko

Vieroitusoireet helpottavat ensimmäisen viikon jälkeen. Fyysisen rasituksen sieto parantuu. Esimerkiksi portaissa kiipeäminen ei hengästytä enää samoin kuin ennen. Ääreisverenkierto paranee, ja sormet ja varpaat tuntuvat lämpimiltä.

Kuukausi

Uni maistuu paremmin, jos malttaa nukkua, nimittäin seksielämäkin piristyy. Hengitys on selkeästi vapaampaa. Yskä ei ole enää kroonista, koska limaneritys on vähentynyt. Riski sairastua kroonisiin tupakoinnista johtuviin sairauksiin on jo pienentynyt.

Äkkikuoleman riski on entisestään pienentynyt. Arki alkaa sujua, ja mieliala alkaa olla voiton puolella. Tässä kohtaa on kuitenkin suuri riski repsahtaa, kun ihminen voi tuntea voitonvarmuutta ja ajatella, että kyllähän sitä yhden tupakan voi polttaa.

Vuosi

Kaikki edellä mainitut hyvät vaikutukset ovat entisestään parantuneet. Syöpäriski on oleellisesti vähäisempi, samoin kuin riski sairastua sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksiin on pienentynyt. Tupakkayskä on loppunut, ja keuhkojen toiminta on selkeästi parantunut.

10 vuotta

Tupakan aiheuttama syöpäriski on oleellisesti pienentynyt. (Tupakoitsijalla esimerkiksi keuhkosyövän riski on vähintään 12 kertaa suurempi kuin tupakoimattomalla.)

Terveydentila on kohonnut ikäistään vastaavalle tasolle, eli kymmenen vuotta lopettamisen jälkeen ihminen on palannut jälleen samalle viivalle kuin tupakoimattomat ikätoverinsa.

Asiantuntija professori Kari Reijula, Työterveyslaitos

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja