Radikaali ehdotus taistelussa tupakkaa vastaan – Saisiko tämä sinut lopettamaan?

Tulisiko tupakoinnin olla sallittua vain lupakortilla? Tupakoinnin vastaisessa taistelussa väläytellään jo pakkokeinojen käyttöönottoa.

ScienceDaily.com-sivusto kertoo, että tuoreessa lääketieteen julkaisu PLOS Medicinessä kaksi asiantuntijaa väittelee tupakoinnin saattamisesta luvanvaraiseksi. Tupakointi tappaa miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa joka vuosi, ja joissain maissa paha tapa on jopa kasvussa.

Australialaisen Sydneyn yliopiston Simon Chapman ehdottaa, että tupakoitsijoilta alettaisiin vaatia erityistä tupakointilupakorttia. Kortilla pyrittäisiin rajoittamaan tupakkatuotteiden hankintaa ja rohkaisemaan tupakoitsijoita lopettamaan.

Chapmanin mukaan tupakoinnin myyntiä valvotaan vain sattumanvaraisesti, toisin kuin monien muiden vaarallisten aineiden, ja siksi hänen mielestään uudenlainen lähestymistapa olisi tarpeen.

–Jokaiselta tupakoitsijalta vaadittaisiin lupakortin näyttämistä tupakkatuotteiden oston yhteydessä. Kortittomille henkilöille tupakkaa ei saisi myydä, Chapman esittelee ideaansa.

Tupakointilupa ei suinkaan heltiäisi ilmaiseksi, vaan lupakortin hinta riippuisi siitä, kuinka monta savuketta vuodessa kuluttaa. Kortti olisi uusittava joka vuosi. Kortin hakijan pitäisi paitsi asettaa päivittäinen rajoitus savukkeiden määrälle, myös tehdä koe, jossa testataan hänen tietoisuuttaan tupakan haitoista.

–Idean vastustajat vetoavat siihen, että yhteiskunta muuttuisi isoveli valvoo-tyyppiseksi, jossa myös alkoholin ja vaikkapa roskaruuan ostamista varten tarvitsisi erityisen luvan. Näin ajattelevat eivät ole ymmärtäneet tupakoinnin massiivisia riskejä verrattuna mihin tahansa muuhun arkiseen terveysriskiin, Chapman väittää.

Skotlannin Edinburghin yliopiston Jeff Collin puolestaan ei koe Chapmanin ehdottaman autoritäärisen konstin auttavan, vaan uskoo sen kohtaavan laajaa vastustusta. Hän muistuttaa, että Iso-Britanniassa ei ole onnistuttu painostamaan ihmisiä hankkimaan edes henkilökortteja itselleen.

Collin uskoo, että tupakointilupa myös lisäisi tupakointiin liittyvää häpeää ja stigmaa. Hänen mielestään lupakäytäntö veisi huomiota pois tupakkateollisuudesta, jota hän pitää todellisena syynä tupakointiepidemiaan.

Collinin mielestä savuton yhteiskunta tulisi pyrkiä luomaan sosiaalisesti oikeudenmukaisin ja tasa-arvoisin keinoin, ja tupakointiluvan hän kokee näiden arvojen vastaiseksi.

Kummatkin herrat ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että tupakoinnin hillitsemiseksi tarvitaan uusia, entistä luovempia keinoja.

Lähde Sciencedaily.com

Kuvat Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja