Kylmä sää saa auton lasit huurtumaan – viisi vinkkiä, joiden avulla selätät rasittavan ongelman: "Yleisin syyllinen..."

Auton ajankohtaiset toimenpiteet talvikauden kynnyksellä 8:29
KATSO MYÖS: Auton ajankohtaiset toimenpiteet talvikauden kynnyksellä.

Kylmät syyspäivät saavat auton lasit huurteeseen tai jopa jäähän.

Melkoisella varmuudella kaikki autoilijat törmäävät tähän ikävään ilmiöön kylminä syys- tai talviaamuina: auton lasien sisäpinnat ovat sitkeässä huurussa. 

Tästä johtuen tarvittavaa näkyvyyttä ei ole, lähtö viivästyy ja hermot menevät. Oikealla toiminnalla huurtumista voi kuitenkin ehkäistä ja huurteen poistumista nopeuttaa. Tehokkain keino poistaa huurua on käyttää auton ilmastointia, mutta tilannetta voi myös ennakoida.

Vahinkokorjaamo Autoklinikan tuulilasiosaajat antavat viisi vinkkiä, joilla autoilun turvallisuutta voi parantaa.

1. Poista tai kuivata märät tekstiilit

– Yleisin syyllinen auton sisäilman kosteuteen ovat märät lattiamatot, mutta kosteutta voi pesiytyä muuallekin, kuten vaikkapa autoon unohtuneisiin vaatteisiin, kertoo Autoklinikalla tuulilaseihin liittyvästä koulutuksesta vastaava Ken Silvander tiedotteessa.

2. Lämmitä sisätilat ennakkoon

Sään kylmetessä on suositeltavaa lämmittää auton sisätilat etukäteen. Tämän voi tehdä esimerkiksi erillisellä sisätilan lämmittimellä tai polttoainelämmittimellä.

– Lähtövalmis auto verrattuna 10–15 minuutin raaputteluun ja ilmastoinnin lämpenemisen odotteluun tuo tietysti ennen kaikkea mukavuutta arkeen, mutta väittäisin ennakoinnin lisäävän myös liikenneturvallisuutta, Silvander sanoo. 

3. Aja toisinaan pidempi matka

Lyhyitä matkoja ajettaessa auton sisätilat eivät ehdi kuivua kunnolla. Siksi lasien huurtumisen kannalta suositellaan ajamaan välillä pidempi yhtäjaksoinen matka. Tästä hyötyy merkittävästi myös auton akku, joka ei ehdi lyhyillä matkoilla latautua kunnolla.

4. Puhdista lasit huolella myös sisältä

Pesuainetta, rätti käteen ja reippaasti pyyhkimään lasien sisäpinnat, sillä niille kertynyt pöly ja lika sitovat kosteutta itseensä.

– Jos kaikkien lasien sisäpinnat puhdistaa huolellisesti ja oikeilla pesuaineilla nyt syksyllä, voi päästä pitkälle alkutalveen ilman suuria huuruongelmia, Silvander vinkkaa.

5. Tarkastuta tarvittaessa auto vikojen varalta

Mikäli mitkään niksit eivät auta, niin autossa voi olla myös jokin vialla. Auton lasi voi vuotaa tai raitisilmasuodatin voi olla kostea.

Katso yllä olevalta videolta, mitä toimia auto vaatii talven tullessa.

Lähde: Autoklinikka

Lue myös:

    Uusimmat