Kuumuus saapuu Suomeen ensi viikolla – jopa 30 asteen helteitä luvassa: Yltääkö helletuulahdus meille asti?

Heinäkuussa hellepäiviä on toistaiseksi ollut vain yksi, mutta muutosta on luvassa ja hellepäiviä ropisee viikonlopusta alkaen lisää.

– Kuluneen kesän korkein lämpötila mitattiin jo 7. kesäkuuta Oulussa, jolloin lämpötila kohosi 32,3 asteeseen. Jos tämän hetkinen ennuste toteutuu, voi Suomikin saada osansa ensi viikon helleaallosta, joka tuo ainakin Etelä- ja Keski-Eurooppaan 30-40 asteen superhelteet, MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas kirjoittaa Forecan Sään takaa -blogissaan. 

Mäntykannaksen mukaan elämme tilastollisesti vuoden lämpimintä aikaa. Heinäkuun puoliväli on sisämaassa lämpimintä aikaa ja rannikkoja kaikista lämpimin hetki seuraa viikon tai parin viiveellä.

– Yleensä tähän aikaan vuodesta päivän ylin lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 20-23 ja pohjoisessakin 17-20 astetta. Jo elokuun ensimmäisen viikon jälkeen lämpötila tilastojen valossa laskee nopeasti, hän kirjoittaa. 

Mäntykannaksen mukaan on vielä epävarmaa, kuinka kuumana Euroopan helletuulahdus yltää Suomeen vai jääkö maamme sittenkin epävakaisemmalle ja sateisemmalle puolelle.

– Uusin Euroopan keskuksen malliajo tuo kuitenkin ensi viikon puolivälin jälkeen jopa yli 30 asteen lämpötiloja Suomeen, hän kirjoittaa. 

Lue myös:

    Uusimmat