Kun viimeinenkin sotaveteraani kuolee – näin käy rahankeräykselle ja Sotaveteraaniliitolle

Viimeisenkin sotaveteraanin kuolemaan on todennäköisesti alle 20 vuotta. Suomen Sotaveteraaniliitto jatkaa toimintaansa nykyiseen tapaan luultavasti vuoteen 2015 asti.

Suomessa oli vuodenvaihteessa elossa 44 641 sotaveteraania. Nyt, heinäkuun lopussa, heidän määränsä lienee noin 42 000.

Ja se laskee laskemistaan.

– Viimeinenkin veteraani kuolee todennäköisesti vuosien 2025–2030 välillä, Suomen Sotaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Markku Seppä sanoo.

Mitä käy silloin sotaveteraanien keräyksille?

– Olemme varautuneet liitossa henkisesti muutokseen. Tällä samalla intensiivisyydellä jatkamme toimintaa luultavasti vuoteen 2015 asti. Siinä vaiheessa arvioidaan, miten varainhankinnan kanssa edetään. Ainakin toistaiseksi lupa on myönnetty kahdeksi vuodeksi.

Kuljetaan rinnalla viimeisenkin kanssa

Seppä muistuttaa, että vielä vuodet eivät ole veteraaneilta loppuneet.

– Kela arvioi, että vuonna 2020 elää vielä noin 6 700 veteraania. Me olemme sitoutuneet kulkemaan rinnalla heistä viimeisenkin kanssa. Ihan kohta lopettaminen ei ole ajankohtaista.

Toiminnanjohtaja myös huomauttaa, että Suomen Sotaveteraaniliitto kerää rahaa paitsi itse sotaveteraaneille, myös heidän puolisoilleen ja leskilleen.

– Naiset ovat selvästi kumppaneitaan nuorempia ja elävät keskimäärin seitsemän tai kahdeksan vuotta miehiä pidempään. Kun veteraani kuolee, leski jää taloudellisestikin todella tiukoille. Meidän tehtävämme on auttaa heitä. Vuonna 2020 veteraanien puolisoja ja leskiä on elossa noin 18 000, ja vielä viisi vuotta myöhemminkin noin 5 000.

Edessä muutos perinneliitoksi?

Selkeää ratkaisua liiton kohtalosta ei siis ole tehty.

– Rintamanaisten liitto päättänee toimintansa ensi vuonna. Rakenteemme ovat kuitenkin erilaiset: siinä, missä he eivät koskaan ottaneet toimintaan mukaan nuorempia vaan pelkästään rintamalla olleita naisia, Suomen Sotaveteraaniliitolla on 29 000 kannattajajäsentä. Nuoremmat ihmiset tekevät meillä töitä veteraanien hyväksi, Seppä sanoo.

– Sellainen aavistus on, että alamme vaalimaan veteraanien perinnettä ja muunnumme perinneliitoksi. Sitä suunnitellaan tässä sivussa. Asia on ajankohtainen ehkä joskus 2020-luvulla.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja