Tiesitkö? Täältä sotaveteraanien keräysrahat tulevat

Sotaveteraanikeräysten vuosittainen bruttotulo on noin kolme miljoonaa euroa. Siitä noin puolet keräävät varusmiehet.

– Varusmiehet kiertävät keräyslistojen kanssa haja-asutusalueilla ja lippailla taajamien marketeissa ja kaduilla. Ensimmäinen saapumiserä on liikkeellä maalis–toukokuussa, toinen syys–marraskuussa, Suomen Sotaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Markku Seppä kertoo.

Loput rahat tulevat hajanaisista lähteistä.

– On vapaaehtoisia lipaskerääjiä, maanpuolustusjärjestöjen väkeä, maanpuolustusnaisia ja hieman päivätyökeräystä. Pientä toimintaa, mutta kymmenkunnalla erilaisella keräystavalla jotain kertyy.

Suurin yksityinen lahjoitus on ollut kymmeniä tuhansia euroja. Viime vuonna saatiin yrityslahjoituksena 50 000 euroa.

Tänä vuonna taas uusi myyntituote

Joka vuosi ilmestyy yksi iso myyntituote rahankeruuta vauhdittamaan. Viime vuonna se oli Junkers-merkki, jonka historia ulottui jatkosotaan.

– Muutaman lentokoneen ryhmä oli täydessä pommilastissa matkalla antamaan tulitukea Tali-Ihantalaan, kun yksi joukosta joutui ilmapyörteeseen ja putosi Liperin Rauvanlahteen. Kymmenisen vuotta sitten koneesta alkoi vuotaa öljyä pintaan. Puolustusvoimat nosti koneen ylös ja lahjoitti alumiinin Sotiemme Veteraanit -keräykselle. Alumiini sulatettiin ja lyötiin pyöreää merkkiä.

Kaikki 25 000 merkkiä myytiin loppuun.

– Tänä vuonna on taas tulossa erittäin hyvä, vuoden 1942 sota-aikaan liittyvä merkki. Siinä muistellaan 70 vuoden takaisia tapahtumia.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja