Veteraanien erilaiset kohtalot:
 Samasta sodasta sankariksi tai vankilaan

Studio55.fi sai olla mukana todistamassa suomalaisten ja virolaisten sotaveteraanien lämminhenkistä kohtaamista Tallinnassa.

Tämän tapaamisen mahdollisti Joutsenon Rotaryklubin "Joulukuusi"-projekti, jonka avulla kerättiin varoja muun muassa tähän veteraanien virkistystoimintaan.

Helmikuussa ensimmäinen ryhmä veteraaneja vietti neljä päivää kylpylälomalla Tallinnassa. Jo tällä matkalla tavattiin virolaisia veteraaneja, jotka olivat olleet mukana jatkosodassa Suomen armeijan riveissä

Suomalaiset kotiin, virolaiset vankilaan

Nyt huhtikuussa viisi veteraania pääsi tapaamaan jälleen entisiä aseveljiä, ja kun kielikään ei ollut mikään este, illasta muodostui kaikille unohtumaton elämys. Illlallisen yhteydessä käytiin vilkasta keskustelua siitä, mitä kaikkea veteraanien elämässä olikaan tapahtunut sen jälkeen kun rauha vihdoin saatiin Eurooppaan 1945.

Suomalaiset palasivat rintamalta hävityn sodan jälkeen kuitenkin itsenäiseen kotimaahan. Virolaisten veteraanien osana oli joko paeta maasta tai mennä vankilaan.

Mutta kun Viro itsenäistyi vuonna 1991, myös veteraanien asema muuttui. Entisen Neuvostoliiton hylkimistä miehistä tuli uuden Viron sankareita, ja yhteistä menneisyyttä päästiin muistelemaan vapaasti myös suomalaisten aseveljien kanssa.

Studio55.fi/Markku Veijalainen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat