Virolainen Villem puolusti sodassa Suomea

Villem Ahasin tarina on kuin suoraan romaanista.

Nuori virolaismies lähti vuonna 1943 vapaaehtoisena Suomen armeijaan, koska hän ei halunnut pukea ylleen Natsi-Saksan asepukua. Virolaisille miehille se olisi ollut tuohon aikaan ainoa mahdollisuus, sillä Hitlerin miehitys esti oman armeijan muodostamisen.

Suomessa Villem Ahas koulutettiin upseeriksi, mutta kun sota päättyi, hänen oli palattava takaisin kotimaahansa, jossa hänet nyt pakotettiin Puna-armeijan edessä vetäytyvän Saksan armeijan riveihin.

Villem Ahas ja monet hänen tovereistaan eivät kuitenkaan halunneet jatkaa Saksaan asti, vaan he pyrkivät suleutumaan siviiliväestöön ja aloittamaan uutta elämää neuvostomiehityksen alla.

Suomen valtiollinen poliisi antoi kuitenkin neuvostoliittolaisille viranomaisille virolaisten sotilaiden nimet ja näin Villem Ahaskin vangittiin ja tuomittiin pakkotyöhön 15 vuodeksi.

Yli 10 vuotta vankilassa

Stalinin kuoleman jälkeen monet poliittiset vangit vapautettiin ja näin, 10 ja puolen vuoden vankeuden jälkeen, Villem Ahas pääsi vapaaksi.

Osallistuminen sotaan Neuvostoliittoa vastaan Suomen armeijan riveissä oli kuitenkin Neuvosto-Eestissä vakava rikos, ja vapautumisen jälkeenkin Villem Ahasin tie esimerkiksi yliopistoon oli suljettu.

Kun Viro itsenäistyi 1991, näiden veteraanien asema muuttui ja siitä lähtien Villem Ahas ja muut elossa olevat Suomen pojat ovat saaneet nauttia samoista eduista, joita Suomen valtio on antanut suomalaisille veteraaneille.

Villem Ahas on kiitollinen kaikesta siitä avusta, mitä hän on tovereineen saanut Suomesta, mutta materiaalisen hyvän yläpuolelle hän nostaa kuitenkin sen ystävyyden, joka aseveljien välillä oli silloin ja on edelleen.

Studio55.fi/Markku Veijalainen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja