Kuivata chili oikein talven varalle – muista hengityssuojain!

Yrttiasiantuntija Tuovi Mutanen vastaa lukijoiden kysymyksiin Yrttikeittiössä. Tällä kertaa perehdymme chilin kuivattamiseen, johon Tuovi kehottaa varautumaan hengityssuojaimella.

Lukijan kysymys: Miten chili kuivatetaan talven varalle?

Näin Tuovi vastaa:

Muiden kasvisten lailla chilit voi kuivattaa helposti pienessä vihanneskuivurissa, mutta ohuthedelmäisten chilien kuivaaminen onnistuu ilman lisälaitteitakin. Uunissa chilit kuivuvat parhaiten matalassa, 50 asteen lämpötilassa. Uunin luukku jätetään hiukan raolleen, jotta kuivuessa syntyvä kosteus haihtuisi tehokkaasti. Myös mikä tahansa jääkaapin, patterin tai leivinuunin päällyksen kaltainen lämmin ja kuiva paikka sopii hyvin kuivatukseen.

Silmäniloksikin tarkoitetut chilit voi kuivattaa kokonaisina tai halkaistuina irrallaan tai lankaan pujotettuna, mutta jos chilit aikoo kuivattamisen jälkeen jauhaa, kannattaa ne kuivumisen nopeuttamiseksi paloitella. Kotitarvemäärä täysin kuivia chilipaloja jauhautuu helposti morttelissa. Hieno chilipöly on kuitenkin voimakkaasti hengitysteitä ärsyttävää, joten ainakaan tulisimpien lajikkeiden kohdalla hengityssuojaimen käyttö ei ole liioittelua – ja tämän sanon ihan omasta kokemuksesta!

Lue myös:

    Uusimmat