Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Herätys, suomalaiset! Kotimaisen kasviksen sato uhkaa päätyä roskiin

Varsiselleri on ollut tänä vuonna erityisen satoisa. Nyt sato uhkaa mädäntyä viljelijöiden käsiin.
Varsiselleri on ollut tänä vuonna erityisen satoisa. Nyt sato uhkaa mädäntyä viljelijöiden käsiin.MTV
Julkaistu 29.09.2025 13:14

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Runsas kotimaisen varsisellerin sato uhkaa päätyä hävikkiin.

Vihannestukku Tuoreverkon Ulla Kojonkoski kertoo kesän olleen monelle viljelykasville haasteellinen. Kylmän ja sateisen alkukesän jälkeinen helleputki pilasi satoja – mutta ei kuitenkaan aivan kaikkien kasvisten osalta.

– Varsiselleri tykkäsi todella paljon kesästä, ja siitä on tullut todella hyviä satoja.

Nyt ongelma onkin se, että satoa riittää, mutta ei tarpeeksi kiinnostusta. Kotimainen varsiselleri uhkaa päätyä viljelijöiltä hävikkiin.

varsiselleri kasvikset heviKotimaista varsiselleriä myydään usein valmiiksi pakatuissa pusseissa.MTV

Kojonkoski arvelee, että suomalaiset eivät vielä tunne tarpeeksi hyvin tätä monikäyttöistä kasvista. 

– Meidän kokemuksemme mukaan varsisellerin maku on syksyllä todella hyvä. Se on nyt lempeän ja hirmuisen hyvän makuista. 

Lue myös: Käytätkö jo ruoanlaitossa? Henri Alén ylistää: "Yksi hienoimpia kasviksia"

Varsisellerin käyttö

Mihin varsiselleriä voisi sitten käyttää? Ehkäpä klassisin tapa on pilkkoa sitä sellaisenaan dippivihannekseksi. 

– Sitä voi myös pilkkoa salaatin sekaan ja saa ihanaa rouskuteltavaa. Voi myös laittaa yrttien ja öljyn kanssa blenderiin.

Varsiselleri tunnetaan myös nimellä lehtiselleri. Satokausikalenterin mukaan kotimainen lehtiselleri on maultaan voimakkaampaa ja väriltään tummempaa kuin tuontiselleri.

Kojonkoski itse käytti varsiselleriä juuri jauhelihakeiton raaka-aineena. Se kannattaa lisätä sopan joukkoon vasta ihan loppuvaiheessa, jotta kasviksen rapsakka rakenne säilyy.

– Sopii myös vaikka makkarakeittoon!

Varsiselleri kuuluu myös klassiseen bolognesekastikkeeseen. Bolognesen valmistaminen aloitetaan kuullottamalla pannulla porkkanaa, sipulia ja varsiselleriä.

Lue myös: Henri Alénin mahtava tonnikalasalaatti: "Edullinen, sisältää paljon proteiinia ja säilyy pitkään"

Kukkakaalitalkoista varsiselleritalkoisiin

Kyseessä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun jonkun kotimaisen kasviksen runsaasta sadosta seuraa ongelmia. Muutama vuosi sitten samanlainen ilmiö nähtiin kukkakaalin kohdalla. 

Silloin ahkeralla kukkakaalitalkoot-kampanjoinnilla saatiin tilanne käännettyä äkkiä.

– Kävikin niin, että kukkakaali loppui sitten kaupoista, Kojonkoski muistelee naureskellen.

Hän muistuttaa, että kyse ei ole yhden vihannestukkurin ongelmasta, vaan koskee kaikkia viljelijöitä ja niin ikään tukkuja. 

– Kyllä se harmittaa hirveästi, kun on kotimaista kasvista kasvatettu, ja sitten työ ja sato uhkaavat mennä hukkaan.

Katso myös: Henri Alénin suosikkiarkiruokaan käytetään varsiselleriä

8:45Henri Alén esittelee yhden lempiruoistaan – ja miten toimii vauvojen ravintola?Näin Henri Alénin tonnikalasalaatti valmistuu.

Lue myös: Näin saat salaatin maistumaan paremmalta!

Lisää aiheesta:

Valtavaa määrää halpoja kasviksia uhkaa kurja kohtalo: "Tilanne on akuutti"Näitä ruokia kannattaa juuri nyt ostaa kaupasta! Hinta alhaalla, laatu parhaimmillaanNäitä ruokia kannattaa nyt napata ostoskoriin: Edullisimmillaan ja parhaimmillaan!Kotimaista herkkua vyöryy yllättäen jättimäärä kauppoihin – uhkaa jäädä myymättä: "Nyt sitä on paljon ja halvalla"Henri Alén suosittelee: Syksyn paras keitto syntyy sesonkiherkusta – "nyt ihan parhaimmillaan"”Uskomatonta tuhlausta ja tietämättömyyttä!” – heittävätkö suomalaiset todella roskiin tämän syömäkelpoisen ruoan?
RuokaKasviksetRuokahävikkiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 07:45
    Kala

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • Eilen17:32
    Kala

    Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa

  • Eilen09:44
    Liha

    Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavat

  • 27.9.17:25
    Ravinto

    Tutkimus: Hehkutetun ruokavalion "vihreä versio" nuorentaisi aivoja

  • 27.9.09:43
    Ruokahävikki

    Teemu, 42, elää pelkästään roskiksista dyykatulla ruoalla – voi syödä vaikka vuoden vanhaa pekonia