Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Helppo kikka täydelliseen savukalaan: "On kyllä mehevä"

4:30imgKatso myös video: Näin lohi kannattaa Kalatukku Erikssonin koulutusasiantuntija Antti Reinikasen mukaan savustaa.
Julkaistu 19.06.2025 17:03

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Savukala kuuluu kesään! Näillä vinkeillä saat tehtyä itse parasta savukalaa savustimessa.

Kalan savustaminen onnistuu helposti sekä kotona että mökillä, vakuuttaa kalayhdistys Pro Kala ry. Kalaa voi savustaa kokonaisena, fileenä tai palana. 

– Rasvaisempia kaloja, kuten kirjolohta, muikkua tai siikaa, on hieman helpompi savustaa kuin vähärasvaisia, sillä ne pysyvät mehevämpinä, kalayhdistyksen tiedotteessa vinkataaan. 

Kaikista helpointa kalan savustaminen on sähkösavustimella. Jos sellaista ei kotoa tai mökiltä löydy, myös savustuslaatikko tai savustuspussi käyvät. 

Lue myös: Kalan kaveri -kastike käy kalalle kuin kalalle! Anun supernopea soosi

Näin savustat kalan

Kalan savustaminen ei vaadi sen isompia esivalmisteluja. Riittää kuin suolaat kalan ja valitset savustuspurut tai -lastut. Muista lämmittää savustin tasaisella alustalla, paloturvallisessa paikassa.

Näin kala kannattaa suolata

Ennen savustusta kala kannattaa suolata joko ripottelemalla sen pinnalle merisuolaa tai suolaamalla suolaliemessä. Kiehauta silloin litra vettä ja desi merisuolaa, jäähdytä liemi jääkaapissa ja kaada liemi kalan päälle. Anna kalan olla liemessä puolisen tuntia, jotta se suolaantuu tasaisesti.

Hyvän suolauksen nimeen vannoo myös Kalatukku Erikssonin koulutusasiantuntija Antti Reinikainen. Kala-asiantuntija suositteli Viiden jälkeen -ohjelmassa vuonna 2023 suolaliemellä suolaamista. Kirjolohifileelle riittää hänen mukaansa noin 15–30 minuutin suolaus liemessä.

Valitse savustuspurut tai -lastut

Savustuspurut tai -lastut vaikuttavat siihen, miltä lopputulos maistuu, kalayhdistyksestä muistutetaan. Savustuslastut ovat useimmiten leppää, mutta joukkoon voi sekoittaa esimerkiksi omenapuusta tai viskitynnyristä tehtyjä savustuslastuja. 

– Savustuspurujen päälle voi laittaa halutessaan myös vaikkapa oksan katajaa! Savustuspurut tai -lastut kannattaa kostuttaa ennen käyttöä, jotta ne nimenomaan savuavat, eivätkä pala.

Testaa sokeripalakikka

Savustuspurujen päälle voi laittaa pari sokeripalaa, jolloin kalan pintaan tulee kaunis väri. 

Kypsennä kala savustimessa näin: "On kyllä mehevä"

Myös sillä on väliä, miten kalafileen savustimeen asettelee. Kalatukku Erikssonin Reinikainen suosittelee asettelemaan fileet päällekäin nahkapuoli ulospäin. 

– Näin nahka suojelee kalan lihaa, ja kalasta tulee todella mehukas. Tämä on melkeinpä paras tapa erityisesti vähärasvaista kalaa savustaa, Reinikainen vinkkasi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

 Viiden jälkeen -lähetyksessä maisteltiin vuonna 2023 kahdella eri tavalla savustettua kirjolohta. 

– Täytyy sanoa, että on kyllä mehevä. Aika valtava ero, toimittaja kommentoi kalaa maistettuaan. 

Kalan kypsyminen riippuu savustimesta. Esimerkiksi noin kilon painoinen lohifilee kypsyy noin 20 minuutissa. Vältä ylikypsennystä – esimerkiksi kirjolohi saa jäädä meheväksi tai jopa hieman roseeksi.

Lue myös: Savukalaa jopa puolet halvemmalla ruokakaupasta – ovela säästökikka!

Tuoreimmat aiheesta

Kala