Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Helppo kikka täydelliseen savukalaan: "On kyllä mehevä"

4:30Näin lohi kannattaa asiantuntijan mukaan savustaa: "On kyllä mehevä"Katso myös video: Näin lohi kannattaa Kalatukku Erikssonin koulutusasiantuntija Antti Reinikasen mukaan savustaa.
Julkaistu 19.06.2025 17:03

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Savukala kuuluu kesään! Näillä vinkeillä saat tehtyä itse parasta savukalaa savustimessa.

Kalan savustaminen onnistuu helposti sekä kotona että mökillä, vakuuttaa kalayhdistys Pro Kala ry. Kalaa voi savustaa kokonaisena, fileenä tai palana. 

– Rasvaisempia kaloja, kuten kirjolohta, muikkua tai siikaa, on hieman helpompi savustaa kuin vähärasvaisia, sillä ne pysyvät mehevämpinä, kalayhdistyksen tiedotteessa vinkataaan. 

Kaikista helpointa kalan savustaminen on sähkösavustimella. Jos sellaista ei kotoa tai mökiltä löydy, myös savustuslaatikko tai savustuspussi käyvät. 

Lue myös: Kalan kaveri -kastike käy kalalle kuin kalalle! Anun supernopea soosi

Näin savustat kalan

Kalan savustaminen ei vaadi sen isompia esivalmisteluja. Riittää kuin suolaat kalan ja valitset savustuspurut tai -lastut. Muista lämmittää savustin tasaisella alustalla, paloturvallisessa paikassa.

Näin kala kannattaa suolata

Ennen savustusta kala kannattaa suolata joko ripottelemalla sen pinnalle merisuolaa tai suolaamalla suolaliemessä. Kiehauta silloin litra vettä ja desi merisuolaa, jäähdytä liemi jääkaapissa ja kaada liemi kalan päälle. Anna kalan olla liemessä puolisen tuntia, jotta se suolaantuu tasaisesti.

Hyvän suolauksen nimeen vannoo myös Kalatukku Erikssonin koulutusasiantuntija Antti Reinikainen. Kala-asiantuntija suositteli Viiden jälkeen -ohjelmassa vuonna 2023 suolaliemellä suolaamista. Kirjolohifileelle riittää hänen mukaansa noin 15–30 minuutin suolaus liemessä.

Valitse savustuspurut tai -lastut

Savustuspurut tai -lastut vaikuttavat siihen, miltä lopputulos maistuu, kalayhdistyksestä muistutetaan. Savustuslastut ovat useimmiten leppää, mutta joukkoon voi sekoittaa esimerkiksi omenapuusta tai viskitynnyristä tehtyjä savustuslastuja. 

– Savustuspurujen päälle voi laittaa halutessaan myös vaikkapa oksan katajaa! Savustuspurut tai -lastut kannattaa kostuttaa ennen käyttöä, jotta ne nimenomaan savuavat, eivätkä pala.

Testaa sokeripalakikka

Savustuspurujen päälle voi laittaa pari sokeripalaa, jolloin kalan pintaan tulee kaunis väri. 

Kypsennä kala savustimessa näin: "On kyllä mehevä"

Myös sillä on väliä, miten kalafileen savustimeen asettelee. Kalatukku Erikssonin Reinikainen suosittelee asettelemaan fileet päällekäin nahkapuoli ulospäin. 

– Näin nahka suojelee kalan lihaa, ja kalasta tulee todella mehukas. Tämä on melkeinpä paras tapa erityisesti vähärasvaista kalaa savustaa, Reinikainen vinkkasi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

 Viiden jälkeen -lähetyksessä maisteltiin vuonna 2023 kahdella eri tavalla savustettua kirjolohta. 

– Täytyy sanoa, että on kyllä mehevä. Aika valtava ero, toimittaja kommentoi kalaa maistettuaan. 

Kalan kypsyminen riippuu savustimesta. Esimerkiksi noin kilon painoinen lohifilee kypsyy noin 20 minuutissa. Vältä ylikypsennystä – esimerkiksi kirjolohi saa jäädä meheväksi tai jopa hieman roseeksi.

Lue myös: Savukalaa jopa puolet halvemmalla ruokakaupasta – ovela säästökikka!

Lisää aiheesta:

"Aivan törkeän hyvän makuista!" – Helin helppo kalatahna yllättääTärkeimmät vinkit kalan grillaamiseen – muista apuväline: "Auttaa pitämään mehukkaana"Moni ei hoksaa hyödyntää kätevää arkiruokaa – avaa vain paketti ja nauti: "Harva herkku on valmis yhtä nopeasti"Mielettömän mehevää lohta grillissä: Toimi näin, jos haluat fileistä ja vartaista täydellisiä Taivaallisen mehevää lohta grillissä: Jos haluat täydellisiä vartaita tai unelmamehukkaita fileitä, toimi näinKaksi asiaa, jotka sinun täytyy muistaa, jos valmistat savukalaa – muuten voi kesäherkku mennä pilalle
KalaRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 21.11.17:45
    Jouluruoka

    Nerokas graavilohikikka: Säästät jouluna aikaa ja rahaa!

  • 12.11.16:58
    Ruoka

    Hanna Sumarin uunilohi on nerokas – vain kolme ainesosaa: "Toimii vuosikymmenestä toiseen"

  • 29.9.07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 28.9.17:32
    Ruoka

    Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa

  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla